Karácsony: Az ország olyan kormányt érdemelne, amelyik magától emel szót az ellenzékiek elleni hadjárat ellen, nem sunnyog

Több 444 videó?
Szeretném

Karácsony Gergely az alábbi közleményt adta ki Alekszej Navalnij őrizetbe vételével kapcsolatban:

„Alekszej Navalnij politikai aktivista, Putyin elnök legismertebb kritikusa és a vele szembeni ellenállás szimbolikus vezetője tegnap, megmérgezése után öt hónappal visszatért hazájába, ahol még a repülőtéren őrizetbe vették az orosz hatóságok. Mindez egy már ismert, de ettől még nem kevésbé gyalázatos diktatórikus gyakorlatot követ: vezető orosz ellenzékiek elhallgattatásának, megfélemlítésének, büntetőjogi és titkosszolgálati vegzálásának, vagy végső esetben meggyilkolásának rutinszerű gyakorlatát. A világ demokratikus része természetesen azonnal tiltakozik, és demokratikus politikusok hosszú sora ítéli el Navalnij letartóztatását. Magyarország olyan kormányt érdemelne, amely magától, saját jogon, saját hangján emel szót a rendszerkritikus ellenzékiek elleni hadjárat ellen, nem pedig sunnyog. A magyar demokratáknak igenis szolidaritást kell vállalniuk a letartóztatott Alekszej Navalnijjal, és rajta keresztül oroszok tízmillióinak szabadságvágyával és demokratikus álmaival.”

A főpolgármester a Twitteren azt is írta: „A. Navalnij fogvatartása egy könyörtelen és bizonytalan zsarnok tette, aki jól látja, mekkora veszély hatalmára a szabad és bátor politikai véleménynyilvánítás. A politikai ellenfelek üldözése elfogadhatatlan, egyúttal sérti RU emberi jogi kötelezettségvállalásait. #FreeNavalny”

Fotó: botost/444.hu

Az ítélet után Navalnij videoüzenetében szólította fel a támogatóit, hogy ne féljenek, és menjenek az utcára tüntetni, ne miatta, hanem a saját jövőjük miatt. A munkatársa, Leonyid Volkov január 23-ra, szombatra hirdetett meg tüntetéseket Oroszország-szerte.

A kérdésünkre, hogy mi a magyar kormány álláspontja Navalnij letartóztatásáról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta:

„Magyarország is csatlakozott az üggyel kapcsolatos közös uniós nyilatkozathoz – ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.”