Már megint egy hókotró! - a Navalnij-ügy egy eddig keveset tárgyalt, ám igen izgalmas részlete

Több 444 videó?
Szeretném

Alekszej Navalnij vasárnap hazament Berlinből Moszkvába, fél évig tartó gyógykezelése után. Az ellenzéki aktivistát tavaly augusztusban megmérgezték Oroszországban, a német orvosok szerint egy novicsok nevű idegméreggel, amely az orosz titkosszolgálatoknál rendszeresített vegyi fegyver. Navalnij álnéven felhívta a merényletben feltételezése szerint résztvevő egyik orosz ügynököt, aki azt hitte, hogy Putyin elnök emberével beszél, és elmondta, hogy társaival Navalnij alsónadrágjában helyezték el a mérget. Ezek a legfőbb nyilvános bizonyítékok arról, hogy az orosz állam akarta megölni Navalnijt.

A Navalnijt Moszkvába szállító repülőgépnek a menetrend szerint Vnukovo repülőtéren kellett volna leszállnia. Több száz támogatója és rengeteg újságíró várta ott. Ám a gépet leszállás előtt átirányították Seremetyevo repülőtérre, 60 kilométerre az eredeti céljától. Ott már nem ünneplő tömeg, hanem rendőrök várták, akik azonnal őrizetbe vették. 

A hivatalos magyarázat szerint azért kellett a gépnek máshol leszállnia, mert elromlott Vnukovo repülőtér hókotrója, és nem tudták megtisztítani a leszállópályát.

A hókotró egy visszatérő motívum, ha Moszkvában valami durvaság történik. Amikor 2015. február 27-én a Kreml közelében, egy hídon lelőtték Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék fontos vezetőjét, akkor a térfigyelő kamera elől egy cammogó hókotró takarta el a gyilkosságot. Annak idején így írtunk erről: "A gyilkosság Moszkva kellős közepén, a legfontosabb kormányzati és egyházi intézmények tövében, a város legjobban őrzött részén történt, ráadásul egy hídon, ahonnan különösen nehéz elmenekülni. Nagyon vakmerő, aki pont oda szervez merényletet, ahol a hatóságok vélhetően a legéberebbek az egész városban. A hókotró meg olyan mint a trolibusz, az államnak szokott lenni belőle, nem a maffiózóknak, a gyilkos elbújhatott volna egy mikrobusz mögé is, ha nem akart volna üzenni valamit fedezéke kiválasztásával." Az akkori gyanút tovább erősítette, hogy a gyilkosság idején Moszkvában nem havazott, és a híd aszfaltja sem volt havas.

Hókotrók Moszkvában.Fotó: Kirill Kallinikov/Sputnik via AFP

De 2014-ben is előkerült egy tragédiát okozó hókotró Moszkvában, éppen Vnukovo repülőterén. A Total nevű francia olajvállalat vezérigazgatója a magángépén indult Moszkvából Párizsba. Christiophe de Margerie ellen több korrupciós ügyben is nyomoztak akkoriban, várható volt, hogy hamarosan kihallgatják otthon, és a cég oroszországi befektetései is szóba kerülhettek volna ezeken. Felszállás előtt a gépének nekiütközött egy hókotró - akkor éppen működtek a vnukovói takarítógépek. Ennek ellenére felszálltak, de a pilóta hamarosan vissza akart fordulni, mert úgy tapasztalta, hogy az ütközés komolyabb kárt okozott, mint elsőre hitték. Visszafordulás után nem sokkal a gép kigyulladt és lezuhant, mindenki meghalt, aki rajta volt. A nyomozás megállapította, hogy a hókotró kezelője részeg volt.