Navalnij az orosz börtönből: Nem tervezem megölni magam

külföld
2021 január 22., 15:50

Alekszej Navalnij, akit múlt vasárnap tartóztattak le, amit hazatért Oroszországba, most Instagram posztban üzent a börtönből.

Megköszönte a támogatóinak, hogy ilyen sokan megnézték és terjesztik a Putyin titkos palotájáról szóló oknyomozó filmjét, amit a letartóztatása után tettek közzé. Külön köszönetet mondott azoknak az iskolásoknak, akik "az ügyvédem szerint lázadást hajtanak végre a TikTokon." A férfi letartóztatása ugyanis a fiatalok kedvenc közösségi oldalán is tiltakozási hullámot generált, és sorra töltik fel a diákok az olyan videókat, amiben Putyin képét Navalnijéra cserélik a faliújságon.

Navalnij azt is hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában, hogy megölje magát a börtönben.

"Ezt még elmondom a biztonság kedvéért. Nem tervezem, hogy fellógatom magam az ablak rácsaira, vagy hogy elvágom az ereimet, a torkomat egy éles kanállal. A lépcsőkön nagyon óvatosan sétálok. A vérnyomásomat minden nap megmérik - az értékeim olyanok, mint egy asztronautáé, szóval egy hirtelen szívroham lehetősége ki van zárva. Nem iszom becsempészett alkoholt és nem falok cukorkát. A mentális és érzelmi állapotom teljesen stabil. Tudom, hogy sok jó ember van a börtönömön kívül, és érkezik a segítség."

Január 21-én őrizetbe vették Navalnij ügyvédjét, Ljubov Szobolt is, engedély nélküli tüntetés szervezése miatt. Január 23-án több tüntetés is lesz az országban a bebörtönzött ellenzéki mellett.

Szobol őrizetbe vételéről az ügyvédje, Vlagyimir Voronin adott hírt, ügyfelét ugyanis az ő kocsijából rángatták ki a rendőrök.