A Kreml bevetette a propagandafegyvert a tüntetőkkel szemben

külföld
2021 január 30., 05:59

Amikor az orosz titkosszolgálat egyszerűen megpróbálta meggyilkolni Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, az még inkább régivágású zsarnoki húzás volt, a múlt heti tömegtüntetések után viszont

a Putyin-rendszer valamivel modernebb autokratikus eszközökkel próbálkozik.

A túlságosan nyílt brutális erőszak helyett a propagandát pörgették fel, hogy elbizonytalanítsák, összezavarják és elkedvetlenítsék az embereket. A szervezőkkel szemben pedig elkezdődött a hatósági vegzálás. Vasárnap jön a következő kör, ekkorra hirdették meg az újabb tiltakozásokat.

photo_camera Fotó: Anatolij Medved/NurPhoto via AFP

Az első akadály

A múlt szombati tüntetések kimondottan látványosra sikerültek. A végső összesítések szerint több mint száz városban tüntettek százezernél is többen – úgy, hogy néhány nap volt a szervezésre, hogy sok helyen kemény téli hideg volt, hogy a hatóságok nem engedélyezték a tüntetéseket, és hogy egyébként koronavírus-járvány van.

Nem túlzás azt mondani, hogy az első kört megnyerte Navalnij csapata, bár talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy nem vesztette el. Mark Galeotti Oroszország-szakértő podcastjában úgy értékelte: Navalnijék nagyot kockáztattak, mert ha kicsi lett volna az érdeklődés, az óriási bukás lett volna, viszont még egy sikeres nagy tüntetés is csak egy nagyon hosszú és nehéz út első lépése. Az első akadályt sikerrel vették, jelentősek voltak a megmozdulások, de továbbra is nagy kérdés, hogy ezt a lendületet sikerül-e fenntartani.

Nem csak Navalnij-támogatók tüntetnek

A tüntetésekről szóló beszámolók általában két dolgot emelnek ki.

  • Az egyik, hogy sokan nem azért mentek ki, mert feltétlenül mindenben egyetértenek Navalnijjal, vagy egyértelműen a hívei lennének. Hanem például azért, mert a mérgezési kísérlet már túl sok volt nekik. Vagy azért, mert egyébként is elégedetlenek a gazdasági helyzet és a sötét kilátások miatt, Navalnij pedig ebben a pillanatban messze a leghatékonyabb ellenzéki szervező, aki be tudja csatornázni az elégedetlenséget.
  • A másik pedig az, hogy kifejezetten sokan voltak olyanok, akik életükben először mentek ki tüntetni.

Azt, hogy a tüntetők között nagy számban voltak fiatalok, a Kreml meg is próbálja a tiltakozás ellen fordítani. Az elmúlt héten a rendszer sajtójából az ömlött, hogy ezek csak megtévesztett fiatalok, akiket „politikai pedofilok” használnak ki. Olyan bejátszásokat mutogattak, amikben fiatal megszólalók arról beszélnek, csak a TikTokon látták, hogy történik valami, ezért jöttek ki, de nem tudják, miről van szó. A Putyin-párti műsorok beszélő fejei egymásra licitálva gúnyolják ki a tüntetőket, miközben külföldi érdekek alapján mozgatott báboknak nevezik őket. A Szabad Európa Rádió orosz kiadása összeállítást is közölt erről:

Mark Galeotti elemzése éppen arról szól, hogy a fenti két tényező összefügg. A Navalnij-csapatnak azt kellene elérnie, hogy hosszú távon, újra és újra lelkesen megmozduljanak az emberek. (Ahogy az Belaruszban történik már fél éve, nem véletlen, hogy sok oroszországi tüntetésen skandálnak a minszkiekről.) A Kremlnek viszont lehet, hogy elég kivárnia, hogy a lendület alábbhagyjon, és néhány nagyobb megmozdulás után kifulladjon a tiltakozás.

Ez lehet az oka annak, hogy az első héten az orosz hatóságok mércéjével (vagy épp a belaruszi bánásmódhoz képest) nem volt nagyon brutális a fellépés, viszont a propaganda a szokásosnál is jobban belehúzott, hogy nevetséges, haszontalan, ráadásul idegen dolognak állítsa be a tüntetéseket. Épp elég keményen akarnak fellépni ahhoz, hogy ne nagyon legyen kedvük tüntetni az embereknek, de nem olyan keményen, hogy azzal csak még jobban tüzeljék az embereket.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Galeotti szerint elképzelhető taktika a hatóságok részéről, hogy ha egy idő után kicsit csökkenne a tüntetések lendülete és elmúlna a momentum, akkor már keményebbek lennének.

Túlzott puhaságról azért így sincs szó. 3700 embert állítottak elő országszerte, csattogtak a gumibotok, és óriási felzúdulást keltett például az a videó, amin egy rohamrendőr hasba rúg egy nőt.

link Forrás

Az 54 éves Margarita Judina a rúgás után beverte a fejét a betonba, kórházba kellett szállítani. Onnan kiengedték, de napokkal később még mindig rosszul érezte magát, így újra kórházba került. Feljelentést akar tenni, és nem tartja elegendőnek, hogy bocsánatot kértek tőle. A hatalompárti sajtóban viszont ebben a konkrét esetben sem tesznek semmiféle engedményt: van, aki arról beszél, hogy a nőnek nem kellett volna illegális tüntetésen részt vennie, más pedig arról, hogy nem volt az olyan súlyos, csak arrébb lökték, történetesen éppen lábbal. Az incidens viszont jól mutatja, hogy az okostelefonos-közösségi médiás korszakban bármelyik hatósági túlkapás könnyen szimbolikussá válhat.

Zongora és tánc

Az már szinte megszokott menetrend, hogy a héten egy sor ellenzékihez, a Navalnij-csapat számos tagjához kopogtatott be a rendőrség, és vitték el őket. Ismét letartóztatták Navalnij egyik munkatársát, Ljubov Szobolt, a testvérét, Oleg Navalnijt és a Pussy Riot egyik tagját, Marija Aljohinát. Többen házi őrizetbe kerültek a hétvégi tüntetések előtt.

Anastasia Vasziljeva orvos-aktivistához éjjel háromkor érkeztek meg a rendőrök, ő pedig zongorázni kezdett, miközben átkutatták a lakását:

link Forrás

Az állami média eközben inkább arról szeret felvételeket mutogatni, hogy egy jekatyerinburgi bevásárlóközpont dolgozói énekes-táncos produkcióval éltették Putyint:

link Forrás

A Putyin palotájáról szóló videó közben már 100 milliós nézettség felett jár. A héten maga az elnök is megszólalt ebben az ügyben, Navalnij ügyét továbbra sem kiejtve azt mondta: nem látta a videót, mert nincs ideje ilyesmire, de nem az övé a palota. Ami persze papíron igaz is.

Maga Navalnij hiába fellebbezett, a bíróság helybenhagyta 30 napos letartóztatását, így továbbra is börtönben kell maradnia. A meghallgatás viszont újabb lehetőséget nyújtott arra, hogy a nyilvánossághoz szóljon. Az ellene folyó eljárásról azt mondta, „ez nem csak törvénytelenség, hanem a törvénytelenség demonstrálása, hogy megfélemlítsenek engem, és mindenkit mást”.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

„Igen, a hatalom most a maguk oldalán van, de ez nem lesz mindig így”

- üzente.

A héten Joe Biden először beszélt elnökként Vlagyimir Putyinnal, és rögtön ki is fejezte aggodalmát a Navalnij-ügy miatt. Huszonhat európai uniós ország pedig aláírta azt a nyilatkozatot, ami elítélte volna, hogy az orosz rendvédelmi szervek erőszakosan lépnek fel a tüntetéseken. Egyetlen tagállam nem csatlakozott ehhez: Magyarország.

A vasárnapra tervezett tüntetések előtt az orosz hatóságok ismét közölték: senki ne vegyen részt rajtuk, mert ezek törvénytelen megmozdulások.