Az SZTE volt dékánja lemondatná utódját, mert annak ellenére szavazta meg a modellváltást, hogy azt a karon leszavazták

politika
2021 január 31., 12:51

Csirik János, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának volt dékánja úgy látja, utóda méltatlanná vált a tisztségére, miután a kari tanács döntése ellenére igennel szavazott az alapítványi fenntartásra az SZTE pénteki szenátusi ülésén, írja a szeged.hu.

Csirik nyílt levelet írt Horváth Dezsőnek, az SZTE TTIK dékánjának, amiben emlékeztet arra, hogy „január 28-án ülésezett a TTIK Kari Tanácsa, és szavazott az SZTE alapítványi formában való működtetéséről. A Tanács nem támogatta ezt a változtatást”. Majd úgy fogalmaz:

”Tegnapi email kérdésemre megerősítetted, hogy ennek ellenére a Szenátus ülésén igennel szavaztál. Úgy gondolom, ezzel a magánvéleményed egy, a Kar szempontjából rendkívül fontos kérdésben a Kar legfontosabb testületének véleménye elé helyzeted, amit felelős pozícióban levő vezetőtől elfogadhatatlannak tartok. Ezzel méltatlanná váltál tisztségedre, kérlek, mondj le a dékáni címedről.”

Péntek délután zavaros körülmények között szavazta meg az SZTE szenátusa a kormány által szorgalmazott alapítványi átalakulást. Nemcsak Horváth Dezső, de Pál József bölcsészprofesszor, a szegedi Fidesz alelnöke is úgy döntött, nem veszi figyelembe az általa képviselt bölcsészek akaratát az Egyetemi Doktori Tanács szenátusi küldöttjeként, és megszavazta az átalakítást, majd levélben lemondott.

Az ülésről készült videóból az derül ki, hogy Rovó László rektor először tévesen vezette fel, miről fognak szavazni. Van, aki ezért a döntést is érvénytelennek tartja.