Tüntetésrekord Oroszországban: Több mint 4500 embert vettek őrizetbe

külföld
2021 január 31., 18:07

Vasárnap estére véget értek a tüntetések Moszkvában, Szentpéterváron és más orosz nagyvárosokban. Az OVD-Info nevű jogvédő csoport szerint országszerte rekordszámú, legkevesebb 4500 embert vettek őrizetbe - írja a Meduza. A Meduza a TASZSZ-ra hivatkozva azt közölte, a tüntetők őrizetbevételére a moszkvai metró arcfelismerő rendszerét is felhasználták.

Sokakat még mindig fogva tartanak a rendőrségen, többek ellen szabálysértési eljárás indult. Őrizetbe vették Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij feleségét, akit három órával később elengedtek, de feljelentettek szabálysértés miatt, tárgyalását pedig hétfőn tartják.

A TASZSZ szerint Moszkva belvárosában kigyulladt egy rendőrautó, az okokat nem közölték. Az Interfax szerint pedig a Tverszkaja metrónál egy férfi megpróbálta felgyújtani magát, de rendőrök eloltották a lángokat.

A tüntetéseken készült felvételek tanúsága szerint a rendőrök elektromos sokkolót alkalmaztak a demonstárlók ellen, és állítólag könnygázt is bevetettek, bár ezt a hatóság cáfolta. Több videófelvétel is egyértelműen látható, ahogy a rohamrendőrök verik a tüntetőket. A Meduza azt írja, egy rendőr még délelőtt annyira meglökött egy 65 éves nőt, hogy annak eltört a karja, ezt a nő azóta orvosi papírokkal is igazolta.

link Forrás

De kikerült a Twitterre egy olyan videó is, amin egy ájult embert cipelnek magukkal egy buszra a rendőrök.

link Forrás

Egy másik férfi pedig miközben letartóztatták a volgográdi tüntetésen, azt ordította, hogy „Oroszország szabad lesz”.

link Forrás

Egy moszkvai újságíró információi szerint a tüntetéseken országszerte legalább 82 olyan újságírót vettek őrizetbe, akik tudósítani próbáltak a megmozdulásokról.

Alekszej Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai repülőtéren, amikor visszatért Németországból, ahol egy klinikán lábadozott, miután augusztusban az orosz titkosszolgálat megpróbálta a Novicsok nevű méreggel meggyilkolni. Merénylőit részben maga Navalnij leplezte le, amikor egyiküket álnéven felhívta, a férfi pedig bevallotta neki a gyilkossági terv részleteit. A tüntetések azután kezdődtek, hogy kiderült, február 15-ig őrizetben tartják az ellenzéki politikust, aki ezután egy videóüzenetben arra szólította fel támogatóit, hogy menjenek az utcára tüntetni, de ne miatta, hanem a saját jövőjük miatt.

(Meduza/BBC/MTI)