Az Európai Bizottság jóváhagyta a helyi iparűzési adó csökkentését

gazdaság
2021 február 01., 15:50

Az Európai Bizottság jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot - áll az Európai Bizottság friss közleményében. A Bizottságnak azt kellett megvizsgálnia, hogy az intézkedés illeszkedik-e az EU versenyjogi szabályaihoz, nem minősül-e tiltott állami támogatásnak. A csökkentést végül a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály alapján hagyták jóvá.

Az állami támogatás azáltal valósul meg, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken. A közlemény szerint a Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel, mivel – egyebek mellett –

  • a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 000 eurót, és
  • a program 2021. december 31-én lezárul. Ennek megfelelően a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.

Az intézkedés miatt többen is kritizálták a kormányt, mondván, ezzel megint csak az önkormányzatok egyik fontos bevételi forrását veszi el, ráadásul még azt sem árulták el, hogyan kívánják kárpótolni az önkormányzatok kieső bevételeit. Közben a fideszes vezetésű megyei jogú városok az utóbbi hónapokban komoly állami segítséget kaptak, az ellenzéki önkormányzatok viszont nem.