A kormány üzeni: változtat a vendéglátós-turisztikai cégek bértámogatásán

gazdaság
2021 február 02., 18:30

A kormányhű Magyar Nemzet azt írja:

„Jelentős segítséget kap a hazai vendéglátóipar – tudta meg lapunk.”

Azt írják, az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő cégekhez, egy összegben kifizetik a hónap végéig a bértámogatást.

  • A lépés érinti a:
  • vendéglátóhelyeket,
  • szállodákat
  • fitnesztermeket.

Azt írják, mivel a cégek kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét. A lap azt írja, az érintettek főleg azt kifogásolták, hogy még januárban sem jött meg a novemberi bérek mellé az támogatás.

A támogatást a jövőben nem az igényléssel érintett hónap után (utófinanszírozással) teljesítik, hanem már az aktuális hónap elején megjön a bértámogatás, vagyis a cégek előre hozzájutnak a pénzhez.

Az elszámolási rendszer úgy változik, hogy a bérek kifizetését és a dolgozó megtartását a hónapot után ellenőrzik.

Egy magyar vendéglátós a múlt héten ezt írta a 444-re a bértámogatásról: „Nevetséges adminisztrációval jár, lassú. Csak olyan vállalkozásnál értelmezhető, amelyiknek van pénze a támogatott időszakra előre, illetve a támogatott időszakon túlnyúló kötelező foglalkoztatási időre is fizetni a bért. Nem tudom hányan lehetnek, akik fenntartják a foglalkoztatást, és közben várják a visszajelzést, hogy egyáltalán jogosultak-e a támogatásra, és akkor még nincs arról szó, hogy mikor kapják meg. Mi igényeltük, semmi hír, nem számolunk vele, mert teljesen tervezhetetlen.” Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egészen másképp látja a helyzetet.