Orosz diplomatákat utasított ki Németország, Lengyelország és Svédország

diplomácia
2021 február 08., 19:12

Németország, Lengyelország és Svédország hétfőn a múlt heti orosz lépésekre adott válaszul kiutasított egy-egy orosz diplomatát.

Az érintett országok külügyminisztériumainak hétfői közlése szerint a poznani orosz főkonzulátus, a berlini orosz nagykövetség, illetve a stockholmi orosz nagykövetség egy-egy munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek.

"Oroszország kiutasított több európai diplomatát, köztük egyet a német nagykövetségről. Ezt a döntést semmi sem indokolta"

- olvasható a német külügyi tárca közleményében.

"Válaszul arra, hogy az orosz külügyminisztérium alaptalanul kiutasított egy lengyel diplomatát, Lengyelország külügyminisztériuma ma a kölcsönösség elve alapján és Németországgal, illetve Svédországgal egyeztetve úgy határozott, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánítja a poznani orosz főkonzulátus egyik munkatársát"

- közölte a lengyel diplomáciai tárca Twitter-oldalán.

"Tájékoztattuk az orosz nagykövetet, hogy a diplomáciai képviselet egyik munkatársát felszólították Svédország elhagyására. Ez határozott válasz a svéd diplomata elfogadhatatlan kiutasítására, aki csak a kötelességét tette"

- írta Ann Linde svéd külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Oroszország kiutasít egy svéd, egy német és egy lengyel külképviseleti alkalmazottat, mert a Navalnij melletti, nem engedélyezett tüntetéseken vettek részt. (MTI)