Vízágyúkkal és kijárási tilalommal lépett fel a hadsereg a tüntetők ellen Mianmarban

Mianmar nagyvárosainak utcáin már negyedik napja több ezren tüntetnek a katonaság hatalomátvétele ellen, több városban is rendőrök vízágyúzták a tömeget, akik a tiltás ellenére is utcára vonultak. 

A katonaság több városban is azzal próbálja megoldani a helyzetet, hogy kijárási tilalmat vezettek be este 8 és hajnali 4 óra között, illetve megtiltották a gyülekezést az öt főnél nagyobb csoportok számára.

A vízágyúzás miatt több tüntető is megsérült. Az AFP-nek egy tüntető tanár úgy nyilatkozott: „Nem aggódunk a figyelmeztetéseik miatt. Ezért jöttünk ki ma is. Nem akarunk katonai diktatúrát.”

Min Aung Hlaing tábornok a múlt heti puccs óta először üzent az ország lakosainak, azt mondta, a mostani katonai vezetés „egy igazi és fegyelmezett demokráciát” fog kialakítani, és ebben eltér a korábbi idők juntáitól. Szabad választásokat ígért, és azt, hogy a hadsereg átadja a hatalmat következő választásokon nyertes politikai erőnek.

(BBC/NPR)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó