Csehországban csak akkor oltanak az orosz vakcinával, ha már engedélyezték az európai hatóságok

Csehország csak azután fogja használni az orosz vakcinát, ha azt az európai uniós szervek jóváhagyták, jelentette ki Andrej Babis kormányfő szerdai belgrádi látogatása előtt. A cseh miniszterelnök egészségügyi szakértőkkel együtt indult Szerbiába, hogy ott a koronavírus-járvány elleni oltóprogramról szerezzen tapasztalatot. Babis pontosította az újságíróknak előző nap tett kijelentését, miszerint Prága nem zárja ki, hogy az oltóanyagok beszerzésében maga is követné a magyarországi modellt. Most hozzátette:ha szereznének is az uniós szervek által még nem engedélyezett vakcinákból, azokat csak akkor ha használnák, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét megkapta. 

"Amíg én vagyok az egészségügyi miniszter, addig az EU-ban még jóvá nem hagyott vakcinával nem fogunk oltani Csehországban" 

- erősítette meg a miniszterelnök szavait  Jan Blatny tárcavezető. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.