Lendületet vettek a fideszesek kizárásáért szervezkedők a néppártban

politika
2021 február 16., 08:34

Információink szerint hamarosan megújítják az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciójának az alapszabályát, hogy könnyebb legyen eltávolítani tagokat a frakcióból.

Úgy tudjuk, hogy kifejezetten a Fidesz ellen készülnek a módosításra.

Az új szabály lényege az, hogy a frakció egy teljes delegációt is kizárhatna, azaz egy tagpárt összes képviselőjét kirakhatnák, egyetlen szavazással. Eddig csak egyénenként szavazhattak a frakció tagjainak kizárásáról.

Decemberben majdnem szavaztak például Deutsch Tamás kizárásáról, mert a fideszes képviselő a náci titkosrendőrség módszereihez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető tevékenységét, de aztán Deutsch kétszer is bocsánatot kért, és a döntést elhalasztották.

Januárban készült el a mostani beadvány a frakció szabályzatának átírásáról, és úgy tudjuk, hogy a módosítási javaslat kellő támogatást kapott, egyetlen kérdést nem sikerült még tisztázni: elegendő legyen-e sima többség a csoportos kirúgásokhoz, vagy minősített (kétharmados) kelljen-e hozzá.

Információink szerint akármelyik változat mellett is döntenek, március elején megtartanák a szavazást a frakcióban.

A Fidesz néppárti tagságát már két éve felfüggesztették, de ettől még a párt képviselői csatlakozhattak az EP-ben lévő néppárti frakcióhoz.