Az Európai Bizottság újabb eljárást indíthat Magyarország ellen a civiltörvény miatt

eu
2021 február 17., 17:10

Az Európai Bizottság jogi lépések bejelentésére készül, és azt várhatóan csütörtökön meg is teszi Magyarország ellen, mivel még mindig nem módosította az Országgyűlés a civiltörvény néven ismert jogszabályt, pedig EU Bírósága már júniusban felszólította annak megszüntetésére – írja a Reuters.

Transzparens egy civiltörvény ellen tartott tüntetésen
photo_camera Transzparens egy civiltörvény ellen tartott tüntetésen Fotó: Botos Tamás / 444

Az ítélet szerint a külföldről támogatott civilszervezetek listázása jogellenes, sérti a gyülekezési szabadságot, és adatvédelmi aggályokat is felvet. Varga Judit igazságügyi miniszter akkor azt mondta: a törvény „jogszerűségét a bíróság mai ítélete megerősítette”, de nem.

A Reutersnek nyilatkozó EU-s források szerint újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat, így a magyar kormánynak – a hivatalos értesítés után 2 hónapon belül – újra válaszolnia kell a bizottság felvetéseire, és akár újra az EU Bírósága elé kerülhet az ügy, aminek a vége pénzbüntetés is lehet.

A hírügynökség kereste a kormányt és az ország EU-s nagykövetségét is, de hiába. Orbán szeptemberben a Reutersnek az antidemokratikus intézkedések elleni vádakról azt mondta, ezek nem igazak, ő egy szabadságharcos – írják. (Reuters)