A Népegészségügyi Központ rendben találta a kínai vakcinát, 18 év felett olthatnak majd vele

járvány
2021 február 19., 11:10

Kedden érkezett az országba 275 ezer embernek elegendő Sinopharm-vakcina, amit mostanra megvizsgált és rendben talált a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Ahogy csütörtökön, Müller Cecília tisztifőorvos ismét elmondta, hogy bár kezdetben nem állt rendelkezésre az oltóanyag teljes dokumentációja, később pótolták. Ezután az NNK „immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya Dr. Pauliny Zsuzsanna főorvosnő vezetésével megvizsgálta a Sinopharm-vakcinát, az összes dokumentációját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése”.

„Ez azt jelenti, hogy a gyártói minősítésnek, a gyártói specifikációnak megfelelt a hatóság általi vizsgálat is” - mondta. Vagyis tényleg az van benne, amit írtak.

Müller szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) kell megadnia a végső engedélyt az emberi alkalmazáshoz. Ha ez megtörténik, közzéteszik az alkalmazási előiratot és a betegtájékoztatót. 18 év felett mindenkit oltanának vele, de Müller szerint a krónikus betegeket csak akkor, ha megfelelően kezeltek. Az oltóorvos feladata lesz dönteni erről.

Reggel Orbán Viktor azt mondta a Kossuth rádióban, ma megkérdezte Müllert, mikortól olthatnak a Sinopharmmal, mire sejtelmesen azt válaszolta: „jól haladok”.

photo_camera A Sinopharm-szállítmány Fotó: ZOLTAN MATHE/AFP

A kormány január 14-én jelentette be, hogy megállapodott a Sinopharmmal, másnap Orbán Viktor többször utalt rá, hogy gyors választ vár a magyar hatóságtól az engedélyezés ügyében. Az OGYÉI szakemberei ezekben a napokban látogatták meg a kínai gyárat, ahol csak apró észrevételeket tettek. Január 18-án az OGYÉI főosztályvezetője azt mondta, a vakcina hatásosságát még vizsgálni kell.

A kormány január 29-i rendelete megkönnyítette az engedélyezést. Két feltételt írt elő: legalább egy uniós tagjelölt országban is engedélyezzék a vakcinát, amit a világon már legalább egymillióan megkaptak. A Sinopharm ezt teljesítette, az OGYÉI aznap megadta az engedélyt, a kormány pedig 2,5 millió embernek elég oltóanyagot vásárolt. Az engedélyezésről szóló dokumentumot még nem hozták nyilvánosságra.

A Sinopharm december 30-án közölte a klinikai teszt harmadik fázisának első eredményeit, ez alapján 79 százalékos hatékonyságú a vakcina. A részleteket azonban azóta sem publikálták tudományos folyóiratban.