Megszűnhet a debreceni traumatológia, az orvosok nem írják alá a felkínált szerződést

Egészségügy
2021 február 23., 06:10

„Ebben a formában osztályunk traumatológusai és idegsebészei úgy határoztak, hogy a szerződést nem írják alá, 2021. március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik” - írják debreceni orvosok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett levelükben, amiről a Telex számolt be.

A kormány az orvosbéremeléssel együtt fogadtatta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. Ennek értelmében az új jogviszonyba lépő orvosoknak - rezidensektől a tapasztalt szakorvosokig - egy sor feltételt vállalniuk kell a magasabb fizetésért cserébe. Ezek egy részét a Magyar Orvosi Kamara javaslatára novemberben módosították.

Továbbra is bizonytalan, mi lesz a különböző szakmákban - így a traumatológiában - bevezetett pótlékok és bérkiegészítések sorsa. A debreceni levél szerzői nehezményezik, hogy a munkaszerződés „nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást”.

photo_camera Védőfelszerelést viselő orvos Budapesten Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Másrészt kifogásolják, hogy a szerződés „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az „önként vállalt többletmunka” a Kamara korábbi álláspontja szerint csak a nevében önkéntes, valójában munkajogi kényszermegoldás arra, hogy az alulfinanszírozottság és az orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Tavaly júniusban el is kezdték ügyvédi letétbe helyezni tagjaik nyilatkozatait, amelyekben felmondják az önként vállalt többletmunkát és a külső ügyeleteket.