Nem jó a levegő

időjárás
2021 február 23., 14:13

Továbbra is országszerte magas a légszennyezettség a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképén Nyíregyházát, Sajószentpétert, Kazincbarcikát és Putnokot jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Miskolc, Salgótarján, Kecskmét, Százhalombatta, Várpalota, Sopron, Szombathely és Szentgotthárd levegőjét egészségtelennek minősítették. További 16 településen pedig kifogásolt a levegőminőség, például Budapesten.

A Szent István-bazilika Budapesten 2017. január 2-án, miután akkor is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt.
photo_camera A Szent István-bazilika Budapesten 2017. január 2-án, miután elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt. Fotó: Mohai Balázs/MTI

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján Budapesten szerdától péntekig a légszennyező anyagok (PM10, PM2,5) koncentrációja kissé emelkedni fog, szombati átmeneti javulás után vasárnaptól tovább romlik.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz:

  1. elfogadható,
  2. kifogásolt,
  3. egészségtelen,
  4. veszélyes.

Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az egészséges embereknek is ajánlott kerülni a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyerekeket pedig óvni kell ettől.

Az EU Bírósága nemrég elítélte Magyarországot az egészségre veszélyes mértékű légszennyezettség miatt. Világszerte évi 4,5 millió halálesetet okoz, és 2900 milliárd dolláros terhet ró a gazdaságra a légszennyezettség. (via MTI)