"Elítéljük a politikai indíttatású gyalázkodó támadásokat és fenyegetéseket" - írja a Tóth Krisztinát ért támadásokról a Széchenyi Akadémia

irodalom
2021 február 26., 14:04

"A Széchenyi Akadémia a művész szellemi szabadságának, alkotó függetlenségének és emberi méltóságának elkötelezett híve. Tiltakozunk az erőszak és a megfélemlítés minden formája ellen."

Ezt írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége a Tóth Krisztina személyét ért támadásokkal kapcsolatban.

Az írónőt azért érték támadások, mert amikor a Könyves Magazin megkérdezte, milyen műveket venne ki a kötelező olvasmányok listájáról, ő Jókai Mór Az arany ember című regényét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét nevezte meg. Szerinte ezek a művek azért károsak az iskolások számára, mert hatással vannak arra, hogy a gyerekek hogyan építik fel magukban, hogy milyenek a nemi szerepek.

Tóth véleménye nagy port kavart, sokan " politikai indíttatású gyalázkodó támadásokat és fenyegetéseket" intéztek ellene. Ezt ítélte el közleményében a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, aminek az írónő is tagja.

Az állásfoglalást Maurer Dóra, Ferencz Győző, Haász István, Hegedűs D. Géza, Imre Flóra, Klimó Károly, Tihanyi László valamint Winkler Barnabás írta alá.