Kósa szerint országimázs szempontjából nincs jobb befektetés a MotoGP-nél

március 4., csütörtök 13:22

Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat.

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosának, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója és Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Az már korábban kiderült, hogy csak a 2023-as futam rendezéséért nettó kilencmillió eurót, azaz több mint 4 milliárd forintot kér a MotoGP jogtulajdonosa.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a kelet-magyarországi térség országgyűlési képviselője elmondta, az új versenypálya tervpályázata már zajlik, ennek várhatóan március 18-19-én lesz eredménye, aztán a tervezés következik, és az idei év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata.

„Országimázs szempontjából ennek a versenynek a megrendezése jobb befektetés, mint bármi más, mert ezzel egy kelet-magyarországi helyszínre és térségre tudjuk felhívni a világ figyelmét” - tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve, hogy a MotoGP a világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportága, a versenyek helyszínein pedig 100-150 ezres nézősereg van jelen.

„A pálya megépülése gazdasági fejlődést is húz maga után, mert az ilyen létesítmények meglétét igénylik a motorsporttal és a motorozással kapcsolatos technikai fejlesztések, a mobilitással foglalkozó iparágak” - fogalmazott a politikus, és hozzátette, arra is számítanak, hogy a motorozást, mint városi közlekedési formát, is sikerül ezzel népszerűsíteni.

Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezetõ igazgatója, Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sports vezérigazgatója, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő és Weingartner Balázs, Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség elnök-vezérigazgatója Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Carmelo Ezpeleta emlékeztetett rá, hogy a Dorna Sports 30 éve jogtulajdonosa a világbajnokságnak, és bár 1992-ben rendeztek a Hungaroringen futamot, erre később a mogyoródi versenypálya homologizációja miatt már nem volt lehetőség.

„Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a verseny sportszakmai és gazdasági, valamint térségfejlesztési szempontból is egy sikertörténet legyen (...) A mai nap a MotoGP számára is nagyon fontos, boldogok és büszkék vagyunk, hogy 2023-tól itt versenyezhetünk Magyarországon” - mondta Ezpeleta.

Talmácsi Gábor, a 2007-es idény 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka úgy fogalmazott, a hazai motorsport szempontjából ez a megállapodás mérföldkőnek tekinthető.

„Versenyzőként 10 évig képviselhettem Magyarországot, most pedig egy más pozícióban segíthetek a motorsport hazai fejlődésében, és nagyon boldog vagyok, hogy hamarosan az új versenypályán köszönthetjük majd évről évre a világbajnoki mezőnyt.” (MTI)