Koronavírus-számok Magyarországon 04.17.
Elhunytak + 217 Σ 24 979
Kórházban - 512 Σ 8 947
Fertőzöttek + 4 604 Σ 746 802
Tesztek + 30 662 Σ 5 096 421
Oltottak + 68 245 Σ 3 213 837

Müller Cecília: Adategyeztetési probléma lépett fel

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Járvány idején nagyon sűrű, dolgos hétköznapok elé néznek” - köszöntötte mindenek előtt a nőket Kiss Róbert alezredes az operatív törzs tájékoztatóján. Nem feledkezett meg a Zoltánokról sem, nekik boldog névnapot kívánt aznap, amikor rekordközelbe jutott a kórházban levő fertőzöttek száma

Müller Cecília elmondta, hogy az oltottak száma meghaladta az egymilliót, ami lakosságarányosan a második legmagasabb az Európai Unióban. (Oltással kapcsolatos grafikonjainkat, benne a nemzetközi összevetéssel, itt találja.) 

A hétvégi oltási káoszra csak annyban utalt, hogy „adategyeztetési probléma lépett fel”, de akik elmentek az először hibásan meghirdetett, majd lefújt időpontra, megkapták az oltást. A tervek szerint a hét második felében adják be azoknak, akik nem kapták meg, de jogosultak lettek volna rá. 

Ahogy heti összefoglalónkban is írtuk, nagyon nehéz hetek következnek a járványban, óriási ütemben romlanak az adatok, és minden eddiginél fontosabb a minél teljesebb izoláció, a maszkviselés. Müller elmondása szerint a vírus terjedését mérő R érték 1,4. Ez azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést. 

A tájékoztatón nem tértek ki rá, mi okozta a hirtelen, váratlan és logikusan nem magyarázható visszaesést a fertőzési görbén a hétfői adatokban.

Müller azt mondta, akik esetleg rossz adatot adtak meg a vakcinaregisztrációkor, hívják a 1818-as számot, és ha ott nem járnak sikerrel a leterheltség miatt, írjanak emailt az adatvedelem@neak.gov.hu-ra.