Októberre ígérték, de máig nem nyújtott be egyetlen gödörásási engedélykérelmet sem a Paks II Zrt.

energia
2021 március 09., 07:11

Már vagy fél éve késik az új paksi atomblokkok alatti gödör engedélykérelme - írta meg a Népszava. Eközben a kormány szinte teljes egészében kifizette az orosz államnak a beruházásra még a koronaválság előtt tervezett összeget. A lap kérdésére az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) azt válaszolta, hogy az állami Paks II Zrt. a mai napig nem nyújtott be egyetlen gödörásási vagy résfalazási engedélykérelmet sem.

Pedig az a nukleáris biztonsági lazítás, amit a kormány az EU-nál tavaly kiharcolt, pont arra vonatkozott, hogy a gödörásást már azelőtt meg lehessen kezdeni, hogy a beruházás egészére vonatkozó létesítési engedélyt kiadnák.

Paks 2 építkezés
photo_camera Paks 2 építkezés Fotó: MVM Paks II. Zrt./All rights reserved.

Decemberben még arról számolt be a kormány, hogy Paks 2 építése „a beruházás ütemterv szerint halad,és Orbán Viktor miniszterelnök Süli János paksi beruházásért felelős miniszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt akkor arról biztosította Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját, hogy az engedélytől függően akár már 2021 novemberében megkezdődhet az építkezés.

Ehhez képest az OAH szokásos év eleji jelentéséből már többek között azt lehetett kiovasni, hogy nincs is elég ember Paks 2 engedélyezéséhez: Magyari Péter írt arról a 444-en január közepén, hogy miközben 30 éves történetének legnagyobb feladatán dolgozik a hatóság, és két új atomerőművi blokk felépítését kellene engedélyeznie, ráadásul olyan típusét, amiből az EU-ban még egyetlen egy sem működik, akkor a kormányzat takarékossági okokból a tervezettnél kevesebb szakember felvételét engedélyezte, majd létszámstopot rendelt el. Így tehát a mostani ütemezés szerint jó, ha egyáltalán 2022-ben elindul az építkezés.

A Roszatommal kötött bizniszről Addig nyomultak az oroszok, hogy nekik kedvezően ütemezték át Paks 2-t című tavaly nyári cikkében foglalkozott részletesen a Direkt36.