A fideszes Alapjogokért Központ eljutott oda, hogy már akkor is csak Gyurcsány nyerhet a baloldalon, ha veszít

2021 március 10., szerda 19:44

Az Alapjogokért Központ szerint az ellenzéki előválasztás „csak egyféleképp dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével”, akkor is, ha nem közvetlenül a Demokratikus Koalíció jelöltje diadalmaskodik.

A fideszes pénzből és még ki tudja miből* fenntartott szervezet közleménye szerint a rendszerváltás utáni magyarországi baloldalon végbement előválasztási folyamatokat vizsgálták, és a „casting” nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, ami végül egyféleképpen dőlhet el: Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök győzelmével.

Áttekintették a baloldali előválasztások történetét, és megállapították: a magyarországi baloldalnak mindig komoly kihívást jelentett a megfelelő miniszterelnök-jelölt megtalálása.

Míg a kormányfőjelölt megnevezéséhez korábban a Magyar Szocialista Párt erőcsoportjainak megegyezése kellett, később Gyurcsány Ferenc „pártütésével” és a baloldal fragmentálódásával „a belső konfliktusok pártok közötti vitákká alakultak át – melyek egy jelentős része a nyilvánosság előtt zajlott és zajlik” – írják a közleményben.

Az Alapjogokért Központ szerint „az előválasztás életre hívása ezen folyamat betetőzése csupán”, nem más, mint a baloldali belharc egy újabb formája, amit csak a nyilvánosság kedvéért igyekeznek egyféle „versenyként” bemutatni, ezt bizonyítja, hogy 2004-től kezdődően rendre elmondható: Gyurcsány Ferencet „minden egyes kiválasztási folyamat vagy háttéralku esetében ott találjuk”.

Az Alapjogokért Központ szerint nem volt ez másként a 2019-es fővárosi előválasztás esetében sem: a DK hivatalos jelöltjével szemben Karácsony Gergely nyert, aki a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt tanácsadóként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban.

A Párbeszéd társelnöke a budapesti városházán mégis „Gyurcsány Ferenc embereivel vette körül magát, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a DK több MSZP-s polgármester átcsábításával olyan helyzetet teremtett, hogy a Gyurcsány-párt nélkül egyetlen javaslat sem valósulhat meg” – írja az Alapjogokért Központ.

Szerintük „mindebből az következik, hogy bár komoly PR- és marketing-erőfeszítésekkel készül a baloldal a 2020 őszéig megtartandó előválasztási színjátékra, az igazából a volt miniszterelnök forgatókönyve alapján fog lezajlani”, az ellenzéki erők közül egyedül a DK rendelkezik a kellő pénzügyi, szervezeti feltételekkel és aktivistahálózattal.

Az Alapjogokért Központ elemzésének végkövetkeztetése, hogy a baloldali előválasztás „csak egyféleképp dőlhet el, mégpedig Gyurcsány Ferenc győzelmével”, ez pedig még akkor is így lehet, ha nem közvetlenül a DK jelöltje diadalmaskodik, „Gyurcsány ugyanis akkor is nyer a baloldalon, ha veszít”.

A most már az egész ellenzéket állandóan direkt csak Gyurcsány Ferenccel azonosító NER-szakértelem ezzel gyakorlatilag eljutott oda, amivel 2017-ben tréfált Magyari Péter kollégánk, amikor megírta a Legyőzheti-e Orbán Viktor magát Orbán Viktort? című cikkét. (Mondjuk mi az, hogy elérkeztünk? Már rég meghaladtuk, amikor ősszel a közmédia vezető híre az volt, hogy Gyurcsány Ferenc megtámadta Istent.)

*Frissítés

Mint kiderült, az Átlátszó egy hete megírta, hogy az Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával.