Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

Gulyás szerint a kormány időben hozta meg a szigorításokat, a számok nem ezt mutatják

2021 március 11., csütörtök 17:50

„Csupa rossz hírem van. A helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk” - mondta Orbán Viktor egy Facebook-videóban február 25-én, éppen két hete. (Azóta újabb két hetet jelentett be.) Hozzátette azt is, hogy olyan terhelés lesz a kórházakon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz.

Ahhoz képest, hogy milyen drámai képet festett fel a miniszterelnök, egy hétig nem történt semmi. Pedig a számok folyamatosan emelkedtek. A harmadik hullám ellen láthatóan mit sem érő járványügyi intézkedések szigorítását csak március 4-én jelentette be Gulyás Gergely, azokat is csak március 8-i határidővel.

Megkérdeztük ma Gulyás Gergelyt, hogy ha Orbán már február 25-én látta, hogy soha nem látott nyomás lesz a kórházakon (ami mostanra be is következett, már rangsorolni kell, hogy kit engednek intenzívre), a kormány miért várt az intézkedések életbe léptetésével.

Gulyás szerint semmiféle késlekedés nem volt. „Ahogy azt láttuk, hogy a számok olyan mértékben futnak fel, hogy a kormányak intézkedni kell, ezt a döntést meghoztuk.” Majd rögtön rátért a baloldara, hogy ők bezzeg még ekkor is nyitást követeltek, ahogy egész februárban. Nem említve, hogy a nyitás terveiről már ő maga is beszélt február elején, ahogy az sem világos, hogy a baloldalnak mi köze van a kormány intézkedéseihez.

Sehogy sem áll össze Gulyás érve, hogy ha Orbánt a szakértők már előre figyelmeztették, hogy drámai helyzet lehet a kórházakban, erről a miniszterelnök is beszélt, akkor milyen számokra kellett még várni, hogy azonnal bejelentsék a szigorításokat.

Ráadásul a számok úgy alakultak, hogy habozás nélkül lépni kellett volna. Már január végén elkezdett emelkedni a napi fertőzöttek száma, erről akkor írtunk is.

  • Müller Cecília február 18-án jelentette be, hogy itt van a harmadik hullám, ekkor ez már teljesen egyértelmű volt (1 735 volt a napi fertőzöttek egyhetes átlaga ekkor).
  • Orbán február 25-én közölte a szakemberek előrejelzését, hogy baj lesz az egészségügyben (2 927 volt ekkor már a napi fertőzöttek egyhetes átlaga).
  • A kormány március 4-én jelenti be a megszorításokat (4 523-ra nőtt ekkor már a napi fertőzöttek heti átlaga).
  • Március 8-án lépnek életbe a szigorítások (5 113 ekkor már a napi fertőzöttek heti átlaga).
  • Március 11. Rekordot dönt a napi fertőzöttek száma, időközben a kórházban fekvők és a lélegeztetőn lévők csúcsa is megdőlt.

Gulyás magyarázata azért is különös, mert a kormányinfót követő sajtótájékoztatón Müller Cecília ismét február 18-át (és nem március 4-ét) jelölte meg a harmadik hullám kezdetének. Ehhez képest számolta ki, hogy mostanra megduplázódott a kórházban lévők, és megháromszorozódott a lélegeztetőn lévők száma.

A Müller Cecília által említett napi áldozatok számának heti átlaga február 4-én volt a legalacsonyabb, 77. Amikor az országos tiszti főorvos bejelentette a harmadik hullámot, már 84-re emelkedett a heti átlag. Orbán drámai kéthetes jóslatakor 91 volt. Mire a kormány rászánta magát a szigorításokra, már 115. A szigorítások életbe lépésének a napján a napi áldozatok heti átlaga 133 volt. Ma már 146.