Gulyás Gergely: Legalább két ütemben, március elejétől és április elejétől részleges nyitás jöhet

POLITIKA
2021 február 05., 10:11

A héten péntekre tolták át a Kormányinfót, mivel előző nap Orbán Viktor az iparkamara gazdasági évnyitóján mondott beszédet.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szerdai ülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. Azt mondta, a védekezésnél nemcsak a szakemberekre, hanem a magyar emberekre is támaszkodnak, ezért indítanak nemzeti konzultációt a nyitásról.

A stagnálásról azt mondta, azért lehet, mert a koronavírus új mutánsa gyorsabban terjed. Fontos, hogy óvatos, szakaszos nyitás legyen. Legalább két ütemben március elejétől és április elejétől részleges nyitás jöhet – mondta.

Mivel szerződésünk van Oroszországgal és Kínával, februárban és márciusban a többi EU-tagállamnál nagyobb arányban lehetnek beoltva az emberek.

A regisztráció alapján folytatódik az oltás, először a legveszélyeztetettebbek és legidősebbek kerülnek sorra, utána jöhetnek a 60 éven aluliak.

A legfontosabb egy gazdaság-újraindítási akcióterv elfogadása, ezt több lépésben meg is tette a kormány – mondta Gulyás. A legfontosabb, hogy a foglalkoztatottság maradjon azon a szinten, ahova 2020-ig eljutottunk, a munkahelyeket megvédték, 4,5 millió munkahely van, 4 százalék körüli a munkanélküliség – állítja Gulyás.

Elmondta, hogy megjelent rendeletként, hogy bértámogatást előre odaadják, illetve elismételte, hogy lesz 13. havi nyugdíj, az első negyedét ebben a hónapban kapják meg a nyugdíjasok.

Lesz 6 millió forintos otthonteremtési támogatás: 3 millió vissza nem térítendő támogatás és 3 millió forintos kedvezményes hitel. 2022. január 1-től jön a fiatalok szja-mentessége, remélik, javul a fiatalok munkavállalási kedve.

Gulyás bejelentette, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlő éttermeknek, kávézóknak konditermeknek februártól május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetniük.

Gulyás szerint jó lehetőség van arra, hogy március közepéig a 60 felettieket be tudják oltani. Ha ez így lesz, akkor az EU-ban mi lehetünk a leggyorsabban oltó ország. A tapasztalatok szerint zökkenőmentesen, komplikációk nélkül folyik az oltás.

Márciusban és áprilisban is 250-250 ezer embernek elég vakcina jöhet, és májusban 1,7 milliónak elég, remélik, a kínaiak tudják tartani a szerződésben vállaltakat.

Az Európai Bíróság döntésétől is kérdezték a kormányt, azt kérdezték, adhat-e majd ki amerikai diplomát a CEU. Gulyás azt mondta, a bíróság döntését tiszteletben tartják, ezért olyan európai mintát keresnek, ami akár szó szerint a magyar jogrendszerbe átültethető, Németországban is számtalan jó gyakorlat van.

Az RTL azt kérdezte, egyetért-e a kormány az üzemi étkezdék nyitva tartásával. Gulyás azt mondta, egyetértenek abban, hogy a dolgozóknak legyenek nyitva ezek az étkezdék, ellenőrizni kellene, hogy ne szolgáljanak ki kívülről jövőket.

Kelleni fog olyan okirat, amivel nem az oltottságot, hanem a védettséget fogják igazolni. Egyelőre az biztos, hogy karanténkötelezettsége annak, aki védett, nem kell, hogy legyen.

Kérdezték Gulyást a Rogán család vagyonosodásáról. Gulyás elmondta, hogy mi a protokoll a vagyonnyilatkozatokkal, a kormány semmilyen okot nem lát vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezésére.

Gulyás a globális techcégek moderálási gyakorlatáról azt mondta, a szólásszabadság jogát ellenőrző állam erejét olyan nagy mértékben csökkentik, ami nem megengedhető, amikor 88 millió követős Twitter-oldalt felfüggesztenek. Aki demokrata, az ezt nem tűrheti.

Gulyást megkérdezték, hogy etikus-e, hogy 900 sportolót soron kívül beoltanak. Azt válaszolta, mivel úgy néz ki, lesz olimpia, a kormány szerint indokolt azoknak beadni az oltást, akik kijutottak vagy kijuthatnak.

Az mfor.hu azt kérdezte, a mai tudásuk szerint lesznek-e Eb-meccsek a nyáron, Gulyás azt mondta: igen.

A HVG azt kérdezte, az AstraZeneca megkapta az engedélyt, mikor kezdhetik el a magyar lakosság oltását vele. Gulyás azt mondta, a hétvégén megérkezhet, és ha az OGYÉI megadja az engedélyt, indulhat az oltás.

Gulyás az orosz oltásról azt mondta, pár napon belül kezdődhet az oltás vele, ha megkapja az engedélyt. Azt mondta: „Emlékezetem szerint körülbelül két hetet ígértek [az NNK], ami talán lassan lejár, úgyhogy az oltás nemsokára, a napokban megkezdődhet. Az általános szabályok szerint kell a Szputnyik vakcinával oltani, nem érdemes különbséget tenni. A vakcina szerkezetét tekintve is RNS-vakcináról beszélünk, ugyanolyan mint a Pfizer, és a hatékonysága is azt hiszem, az egyiknek 92, a másiknak 91 százalék. Tehát a két vakcina közt az orvostudomány jelenlegi állása szerint érdemi különbség nincsen.” Ez egyáltalán nem igaz.

A Telex azt kérdezte, maradhat-e az ittasan balesetező Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, aki évekig elhallgatott tényeket az ügyről. Gulyás azt mondta, mivel bűncselekményt nem állapítottak meg, sőt a biztosító is fizetett, ezek nem támasztják alá a cikk kijelentéseit, nem lát okot intézkedésre Gulyás.

A 444 két kérdését beolvasták:

  • Mi indokolja, hogy teljesen kihagyják az OGYÉI-t az uniós csomagon kívüli vakcinák engedélyezéséből? Gulyás azt mondta, az engedélyezést egyszerűsítették, az itteni oltóanyag ellenőrzése zajlik.
  • Mikor lehet ismét élőben (akár személyesen, akár online) kérdezni a kormányinfón? Gulyás reméli, hogy minél előbb.

Ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ:

  • Többen arra panaszkodnak, hogy hiába regisztráltak az oltásra, a háziorvos most nem találja a nevüket a listában. Van-e ilyen probléma, mi okozza, és hogyan kaphatnak oltást ezek az emberek?
  • Hogyan regisztrálhatnak a vakcinára azok, akik nem nyugdíjasok, és nincs email címük? Vannak, akik az önkormányzathoz fordulnak, de ott hiába segítenének nekik email címet létrehozni, nincs otthon számítógépük, amin figyelnék az emaileket. Mi a megoldás ilyen esetben?

A bebörtönzött Alekszej Navalnijról azt mondta, Magyarország csatlakozott a közös EU-s nyilatkozathoz, ami elítéli az orosz hatóságok intézkedését.