Gyermekvédelmi felelőst nevezett ki Erdő Péter, a papképzésben mostantól ez külön tantárgy lesz

vallás
2021 március 16., 15:46

Több fontos, az ország összes katolikus nevelési intézményét érintő gyermekvédelmi intézkedést is bejelentett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, nem egészen egy hónappal azután, hogy névvel és arccal vállalta a történetét egy pap áldozata, akit aztán még az érsekség vezetői jelentettek fel zaklatásért.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapján olvasható közlemény főbb pontjai:

  • Erdő Péter általános gyermekvédelmi felelőst nevezett ki egyházmegyéjébe;
  • a papképzésben mostantól külön tantárgy lesz a gyermekvédelem,
  • a püspöki konferencia pedig „gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök kinevezését tervezi a katolikus köznevelési és szakképző intézményekben”.

„A gyermekek védelmének ügye az élet minden területén egyre nagyobb jelentőséggel bír, minden közösségnek, és különösen az egyháznak kiemelt felelőssége van a rábízott gyermekekkel kapcsolatban” – mondta Erdő Péter.

A közlemény kontextusa

A magyar egyházi rutinhoz híven ezúttal sem magyarázzák el, miért pont most és konkétan mire reagálva születik meg egy-egy gyermekvédelmi intézkedés, de azért lehet találgatni. A közlemény szerint ugyanis Erdő „hangsúlyozta, hogy az egyház köszönettel tartozik azoknak, akik bátorságukkal a múltban hozzájárultak a gyermekekkel kapcsolatos visszaélések feltárásához. Az egyház imádkozik az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, a magyar püspökök testülete pedig az elkövetők helyett is bocsánatot kért.”

Pető Attila 2021 januárjában
photo_camera Pető Attila 2021 januárjában Fotó: botost/444.hu

A bátorságról szóló kitétellel alighanem arra az áldozatra is utal a bíboros, akit kamaszkorában zaklatott az egyházmegyéje egyik papja. A nevét a Partizán február 23-ai interjújában felvállaló Pető Attila először 2003-ban tett bejelentést az érsekségnek, amely nem indított hivatalos vizsgálatot. A pap ezek után számtalan fiút zaklathatott egyházi közegben, katolikus táborokban, egészen addig, míg Pető újra az érsekséghez fordult. Ekkor elkezdődött az eset kivizsgálása, és az ellentmondásos eljárás végén Erdő Péter 10 évre eltiltotta a papot. A bíboros végleg kizárta volna a papi rendből, de a Vatikán viszonylag enyhébb büntetést rótt ki. A laicizálás és a táborozások beszüntetése végül csak azután történt meg, hogy az Indexben kijött Pető története 2016-ban. Az egykori áldozat azóta is keresi az igazát, és amikor 2019-ben többször próbált találkozót kérni Erdő Pétertől, a telefonhívások miatt a bíboros két vezető munkatársa feljelentette zaklatásért. A rendőrök augusztus 20-án az otthonából vitték el, a feltételezés szerint azért, hogy semmiképp se zavarhassa meg Erdő Péter ünnepi miséjét.

Új intézkedések

Lesz tehát mit feldolgoznia és min változtatnia az általános gyermekvédelmi felelősnek. Gájer László, a Pázmány tanszékvezető egyetemi tanára, a főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Bizottságának egyházi tagjának az lesz a „feladata, hogy összefogja és továbbfejlessze a gyermekvédelmi munkát az egyházmegyében – többek között világi szakemberek bevonásával a megelőzést és a szemléletformálást elősegítő további programokat és képzéseket indítson.” (A közlemény címe azt emeli ki, hogy új gyermekvédelmi felelőst neveztek ki, de az nem világos, hogy eddig is volt ilyen pozíció, csak nem hozták nyilvánosságra, ki tölti be, vagy ez egy új dolog.

Erdő Péter és mögötte Gájer László, akkor még érseki titkár 2017-ben
photo_camera Erdő Péter és mögötte Gájer László, akkor még érseki titkár 2017-ben Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

„Szeretnénk a gyermekvédelem területén megkezdett úton továbblépni, a megelőzésre, a szemléletformálásra és a közös gondolkodásra is nagy hangsúlyt helyezve, hogy az egyház kötelékében dolgozók minél jobban értsék és érezzék ennek a problémának a jelentőségét” – idézi a közlemény Gájert, aki szerint az a cél, hogy a már felállított gyermek- és ifjúságvédelmi rendszereket továbbfejlesszék, illetve új programokat és képzéseket is indítsanak. (Egy kívülálló ezeket a kijelentéseket könnyen érezheti túl általánosnak, de a magyar katolikus egyházban - amelynek másik vezetője nemrég még ilyeneket mondott - már az előrelépést jelent, hogy valaki nyilatkozik a témában, és a probléma jelentőségét hangsúlyozza.)

Az viszont mindenképp elég konkrét és progresszív lépés, hogy a közlemény szerint „bővítik a gyermekvédelemi témájú képzést az Esztergomi Szemináriumban, így ez a terület a következő tanévtől rendes tantárgy keretében kap helyet a kispapképzésben, valamint már a mostani szemesztertől kezdve állandó része lesz az éves papi továbbképzéseknek is.”

Minden intézményben

A most bejelentett döntések azonban messze túlmutatnak a templomok világán, ugyanis az elmúlt évtizedben megszámlálhatatlan iskola és gyermekvédelmi intézmény került katolikus felügyelet alá.

Az ő diákjaik, neveltjeik mind egy kicsit biztonságosabb környezetbe kerülhetnek hamarosan:

a püspöki kar „országosan is előremutató kezdeményezésként gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök kinevezését tervezi a katolikus köznevelési és szakképző intézményekben. Mindez azt a célt szolgálja, hogy valamennyi katolikus nevelési intézményben hosszabb távon megvalósuljon a gyermekvédelmi szempontú szervezetfejlesztés, valamint a gyermekvédelmi protokoll kialakítása.”

Párbeszéd, talán

Fabiny püspök, Cirill főapát, Monsignore Robert Oliver, Steinbach püspök
photo_camera 2019-es konferencia Pannonhalmán: csak a protestáns püspökök jöttek el a katolikus szerzetesrend hívására Fotó: Lambert Attila

Az egyház fő vezetői, a magyar megyéspüspökök nyugati kollégáiktól eltérően eddig látványosan elzárkóztak attól, hogy részt vegyenek a gyermekvédelemről szóló, illetve a molesztálási botrányokat érintő programokon, és ez az egyház saját rendezvényeire is igaz. Amikor például a téma egyik legbefolyásosabb vatikáni szakértője, Ferenc pápa tanácsadója tartott Budapesten előadást a Katolikus Pedagógiai Intézet szervezésében, vagy amikor református és evangélikus püspökök, de még civil szervezetek és állami tisztviselők is eljöttek előadást tartani Pannonhalmára - a katolikus megyéspüspökök közül egyiken sem jelent meg senki.

Ehhez viszonyítva válik érthetővé az érsekségi közlemény azon ígérete, hogy „a közeljövőben gyermekvédelmi konferenciát szerveznek a területen dolgozó szakemberek, egyházi intézmények, szerzetesrendek és civil szervezetek bevonásával.”