A Pussy Riot tagjai határozatlan idejű házi őrizetbe kerültek, amiért Navalnijt támogatják

külföld
2021 március 17., 17:00

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij támogatóinak nagy esélye van a határozatlan idejű házi őrizetre, szerintük a Kreml így akarja a kormányellenes tüntetéseket elhallgattatni. Az elmúlt két hónapban házi őrizetbe került a Pussy Riot két tagja, Navalnij bátyja, Oleg, illetve a Korrupcióellenes Alapítvány ügyvédje, Ljubov Szobol. Őket azzal vádolják, hogy megszegték a koronavírus miatti korlátozásokat azzal, hogy utcára hívták az embereket. Januárban több mint tízezer embert vettek őrizetbe a Navalnij melletti tüntetéseken.

A Pussy Riot egyik tagja, a Mása néven ismert Marija Aljohina meghallgatását csütörtökön tartják Moszkvában. Aljohina házi őrizetben van, nem találkozhat senkivel, nem hagyhatja el a lakását, orvoshoz sem mehet és az internetet sem használhatja, a rendőrök az útlevelét is lefoglalták. Házi őrizetét feltehetően június 23-ig meghosszabbítják, és két év börtönre számíthat. A Guardian telefonon érte el Aljohinát, aki azt mondta, szerinte a Kreml-ben félnek, és azt tervezik, hogy minden ellenzéki aktivistát bezárnak. Szerinte mindössze annyi „bűnt” követett el, hogy Instagramon közzétett egy posztot, amiben azt írta, kimegy a tüntetésre.

Szerdán a Pussy Riot tagjainak szabadon bocsátását és az ellenük folyó eljárások azonnali befejezését követelő nyílt levelet küldtek az orosz hatóságoknak zenészek, rendezők és olyan előadóművészek, mint Whoopi Goldberg, Martin Sheen, James Norton, Gillian Anderson, Mia Farrow, Peter Gabriel, Roger Waters és Marina Abramović. (Guardian)