A feminista Pussy Riot Másája összejött egy szélsőjobbos aktivistával

külföld
2017 október 18., 04:59

Majdnem egy éve kezdődött az a teljesen valószínűtlen szerelem, ami az orosz feminista punkbanda, a Pussy Riot egyik tagja, Marija Aljohina, és az Isten akarata nevű, szélsőjobboldali, ultrakonzervatív keresztény mozgalom vezetője között szövődött.

A Pussy Riot még 2012-ben okozott botrányt, amikor egy moszkvai katedrálisban próbáltak előadni egy Putyin-ellenes számot. Nem sokkal később Aljohinát, akit csak Másának szoktak hívni, letartóztatták, és elítélték. 

Majdnem két évet töltött egy szigorúan őrzött börtönben a modern kori Gulágon, valahol az Ural-hegységben. Az ott töltött időről könyvet is írt, New Yorkban pedig színdarab készült, melyben az ő története is helyet kapott. 

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

A Daily Beast riportere azután kereste meg az éppen színházi próbákra készülő aktivistát, hogy egy független orosz lap megírta, hogy összejött egy szélsőjobbos vezetővel. Dimitrij Enteo Corinojov egy mélyen vallásos, orthodox konzervatív kis csoportot vezetett, de az Isten Akarata nevű mozgalom már ki is zárta a soraiból. Ennek nyilván az az oka, hogy beleszeretett egy olyan zenekar tagjába, akik tevékenysége ellen ők maguk is többször tiltakoztak.

„Meg akartam érteni egy olyan mozgalom vezetőjét, akik börtönben akartak minket látni”

Aljohina és Enteo 2016 októberében találkoztak egy buliban, a férfi ezután Twitteren üzengetett a feminista aktivistának, arra kérte, találkozzanak. Mása végül decemberben úgy döntött, megpróbálja megérteni az embert, aki egy olyan mozgalmat vezet, ami a Pussy Riot tagjait börtönben akarta látni, és felhívta magához a férfit.

Azon az estén öt órán át beszélgettek, és videókat néztek Enteo aktivista tevékenységéről. 

Ezek közé tartozik például az a tüntetés, melyet az orosz igazságügyi minisztérium elé szervezett a Pussy Riot 2013-as tárgyalása idején, és amelyen a zenekar tagjainak bebörtönzését követelte.

„Volt néhány nagyon kemény pillanat, mert amikor valaki ilyen videókat mutat neked, és még büszke is rá...”– mesélte Aljohina.

„Hiszem, hogy a gyűlöletnek is megvan az oka, és ha el akarjuk tolni magunktól, meg kell értenünk, miért történik, és meg kell mutatnunk, hogy mindennek van egy másik oldala is. Én a másik oldalról jöttem, és megmutattam, hogy a dolgok lehetnek másként is.”

Nem akarja megváltoztani a férfit

Mása a riporternek azt mondta új párjáról, homofób kicsit, majd gyorsan korrigálta magát, mert 

nem is homofób, nincs baja az LGBT emberekkel, csak a melegpropagandát nem szereti, meg a felvonulásokat. 

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

A szilvesztert is együtt töltötték, Aljohina javaslatára elmentek a hídra, ahol 2015-ben, nem messze a Kremltől lelőtték Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt. Enteo még virágot is hagyott a helyszínen. A következő érdekes randi egy antifasiszta tüntetésen volt, a férfi ekkor már tüntetőként vett részt rajta, holott korábban épp az ő szervezete igyekezett megakadályozni a rendezvény megtartását. 

Azóta is együtt vannak, és Aljohina állítja, nem akar semmilyen változást ráerőltetni a férfira, de ő járja tovább a maga útján. A szerelem szót sem szívesen mondja ki, mert szerinte ha túl sokat használja, értékét veszti. Még a párkapcsolat kifejezés is felháborítja, nem érti, miért kell mindenre címkéket ragasztani és definiálni. A kapcsolat jövőjére vonatkozóan semmit nem tud mondani, hiszen van-e értelme jövőről lehetne beszélni egy ilyen jelenben? 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.