1,3 milliárdot kapott az Appeninn a Club Aliga fejlesztésére

balaton
2021 március 18., 18:17

Közel 1,3 milliárd forint pályázati támogatást nyert az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, a Club Aliga üdülőközpont területének fejlesztéséhez – közölte az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az Appeninn közvetett tulajdonában álló PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. „turisztikai attrakció és szolgáltatás fejlesztés a Club Aligában” című pályázata a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. döntése szerint 1 299 999 998 forint támogatást nyert.

A tájékoztatás szerint a PRO-MOT Hungária Kft. a forrást is felhasználva olyan új közösségi teret létesít a Club Aliga üdülőközpont területén, ami betöltheti a település főterének funkcióját köztéri bútorok és látványelemek elhelyezésével, valamint vendéglátóipari és kereskedelmi egységek létesítésével.

A pályázati összegből a cég egy multifunkcionális rendezvényhelyszínt is létrehoz, ami a tervek szerint otthont tud adni majd szabadtéri konferenciáknak, színházi előadásoknak és szabadtéri filmvetítésnek is.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 2019-ben lett az egykori pártüdülő, a Club Aliga többségi tulajdonosa, az adásvétel értéke meghaladta a 14,1 millió eurót. Tavaly a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a Club Aliga fejlesztését, majd egy határozattal megkönnyítette a Club Aliga területének lezárását.

photo_camera Fotó: Városi Gerillák

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, az elmúlt egy évben a papírok legalacsonyabb ára 196 forint, a legmagasabb 396 forint volt.

Az Appeninn korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt, de tavaly mindketten kiszálltak a cégből. Tiborcz ezt azzal indokolta, hogy az Appeninn Nyrt. két balatoni ingatlanfejlesztési projektjéhez (az egyik egyébként éppen a Club Aliga, a másik a balatonfüredi kikötő fejlesztése) összesen 2 milliárd forint, vissza nem térítendő állami támogatást nyert el. Tiborcz viszont „még a látszatát is el akarta kerülni annak, hogy a személye miatt előnyben részesülnének az érdekeltségei”. Az új tulajdonos az Indotek lett.

Frissítés: A cikkben korábban azt írtam, hogy az Appeninn Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Azóta a cég megbízott kommunikációs partnere közölte: „a Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap 2020 áprilisában értékesítette az Appeninn Nyrt.-ben meglévő tulajdonrészét. Az adásvételek eredményeképpen a Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap által közvetlenül birtokolt, szavazati jogot biztosító Appeninn részvények mértéke 5% alá süllyedt.”