Varga Judit: A titkolózás nem lehetetleníti el a polgárok tájékoztatáshoz való jogát?

POLITIKA
2021 március 18., 19:13

A közérdekű információk közzététele minden európai érdeke – írja az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán, ahol azt a kérdést tette fel, „hová tűnt a jogállamiság fontos alapelve” az Európai Unióban.

Varga Judit azt írta, a jogállamisági vitákban EU-s intézmények gyakran kérik számon az átláthatóság, a transzparencia követelményét a tagállamokon, arra hivatkozva, hogy ezeknek az elveknek az egyik célja a polgárok és a vállalkozások bizalmának biztosítása.

Varga szerint a jogállamiság elve alól az EU-s intézmények sem képezhetnek kivételt.

„Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az uniós intézmények titkolóznak és nem teszik közzé a vakcinabeszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek?”

– írta Varga Judit, azt kérdezve:

„A titkolózás nem lehetetleníti el a polgárok tájékoztatáshoz való jogát?”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Így alkalmazná konzekvensen az EU az említett jogállamisági elveket saját intézményrendszerében?” – kérdezi az igazságügyi miniszter, aki szerint „az átlátható működés és a közérdekű információk közzététele minden európai érdeke”.

A fideszes Bánki Erik nemrég azt nyilatkozta, hogy túl transzparensen működik Magyarország, ezért tűnik úgy, hogy nálunk több a szabálytalanság.