Az Európai Bizottság szerint a konkrét szállítási feltételekről a tagállamok egyeztek meg a gyártókkal

POLITIKA
2021 március 23., 17:43

Kedden Sandra Gallina, az Európai Bizottság egészségügyi főigazgatóságának vezetője tisztázta az Európai Parlament szakbizottsága előtt, hogy az oltóanyagok konkrét mennyiségéről és a szállítási határidőkről szóló megállapodást az adott tagállamok írták alá a vakcinagyártókkal.

Magyarországon a kormányoldalon napok óta lobogtatnak bizonyos dokumentumokat, amik szerintük azt igazolják, hogy „Brüsszelt terheli a felelősség a vakcinabeszerzés akadozása miatt”. Kedden Hollik István is arról beszélt, hogy „a bizottság lebukott, hiszen nyilvánosságra kerültek azok a keretszerződések, amelyeket Brüsszel kötött a vakcingyártókkal”. Hollik szerint erre az a bizonyíték, hogy ezeken a testület egészségügyért felelős biztosának aláírása szerepel, ezért a felelősség egyértelműen Brüsszelt terheli ebben az ügyben.

Sandra Gallina
photo_camera Sandra Gallina Fotó: GOKHAN BALCI/Anadolu Agency via AFP

De a hvg.hu beszámolója szerint Gallina most elmondta, hogy minden oltóanyag esetében két szerződés létezik , az egyik az előzetes beszerzési megállapodás, amely egy keretszerződés az EU és a gyártók között, a másik pedig a konkrét mennyiségeket és határidőket tartalmazó megállapodás az egyes gyártók és az adott tagállam között. És a videójában Ómolnár Miklós, a KESMA bulvár divíziójának vezetője a keretszerződést, vagyis a Advance Purchese Agrementet szorongatta.

photo_camera Fotó: Ómolnár Miklós: Feketén - Fehéren

Nem meglepő, hogy ezeken megtalálta a Bizottság tagjainak aláírását, de Gallina keddi magyarázata szerint mennyiségről és a határidőkről ebben nem volt szó. Az Eurológus szerint Ómolnár véletlenül vagy szándékosan összekeverhette a két szerződést.

Az Európai Bizottság az erről szóló közleményében is azt írja, hogy uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a gyártócégekkel a konkrét megrendelési szerződéseket, amelyek – nyilván a keretmegállapodások feltételeinek figyelembevételével – az adott tagállamra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket tartalmazzák.