A kórházfőigazgatóság szerint nincsenek bergamói állapotok az ózdi kórházban

járvány
2021 március 26., 18:50

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az ATV megkeresésére azt mondta, hogy hazugság az az állítás, miszerint az ózdi kórházban a tavaly tavaszi, olaszországi állapotokhoz hasonló helyzetek uralkodnak.

A vitatott kijelentést Bélteczki János, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója tette a városi tévének. Egy videóriportban így fogalmazott:

„Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk. Ezt éljük meg nap mint nap, és irtózatos nagy terhelést ró a dolgozókra mind fizikailag, mind pedig szellemileg.”

A híradó szerint jelenleg nincs a kórházban előjegyzéses járóbeteg-ellátás, és a szakrendelések amúgy is csak a sürgős eseteket fogadják, mert át kellett csoportosítani az orvosokat ezekről a területekről. A háziorvosi rendszerben a praxisok többsége eleve betöltetlen, így naponta 30-40 ember egyenesen a kórházban kéri az első segítséget.

Bélteczki a riportban elmondta, hogy az eredetileg hét intenzív ággyal működő kórházban most 17 lélegeztetett beteget ápolnak, és további 150 beteget látnak el. Ráadásul több szakember távozott az intézményből jobb állásajánlat vagy az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés miatt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint az intézmény mind a sürgősségi és akut, mind a covid-ellátást, mind pedig az oltópontok működtetését saját erőforrásból megoldotta,

túlterheltség nem áll fenn.