Korábban nem látott mértékben sértette meg Kína Tajvan légterét

külföld
2021 március 26., 21:04

A kínai légierő húsz harci repülőgépe sértette meg Tajvan légterét pénteken. Ez az eddigi legnagyobb mértékű behatolás, amit a sziget védelmi minisztériuma tapasztalt. Megfigyelők szerint az eset a térségben uralkodó feszültség eszkalálódását jelzi.

A sziget védelmi minisztériuma közölte, hogy a helyi légierő rakétákat használt a légtérsértés „megfigyelésére” a délnyugati légvédelmi övezetben, bár ezt pontosan a tárca nem fejtette ki. Elmondták azt is, hogy a saját repülőgépeik a többek között rádión is figyelmeztették a kínai pilótákat.

A kínai harci repülőgépek a Bashi csatornán keresztül repültek át, amely Tajvant elválasztja a Fülöp-szigetektől.

A Reuters egy, a tajvani biztonsági helyzetet ismerő forrására hivatkozva azt írja, hogy a kínai hadsereg a Bashi-csatornában hadgyakorlatot tart, amelynek során amerikai hadihajók elleni támadásokat gyakorolnak.

Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét, de ezeket a berepüléseket eddig általában egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Az utóbbi időben viszont fokozták a katonai tevékenységüket Tajvan térségében.

A tajvani védelmi tárca szerint rendkívül szokatlan, hogy ilyen nagy számban vegyenek részt kínai harci repülőgépek egy bevetésen. Hozzátette, hogy soraikban négy H-6K típusú, nukleáris fegyverek hordozására képes bombázó is volt.

Pénteken Joe Biden amerikai elnök kormánya és a tajvani vezetés megállapodást kötött egy parti őrség munkacsoport létrehozásáról, miután Kína törvényben engedélyezte saját parti őrségének, hogy szükség esetén tüzet nyithasson a külföldi hajókra.

A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem rendelkezik hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként. (MTI, Guardian)