Kirúgták az ausztrál igazságügyi minisztert, mert megvádolták, hogy 17 éves korában megerőszakolt egy lányt

külföld
2021 március 29., 06:28

Hosszú hetekig tartó nyomásgyakorlás után az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison eltávolította Christian Portert a posztjáról, miután meggyanúsították azzal, hogy 1988-ban, 17 éves korában megerőszakolt egy lányt.

Christian Porternek egyébként nincs nagyon miért szomorkodnia, mert rögtön egy új tisztséget is kapott az elbocsátása után, ő lesz az ipari kapcsolatokért felelős miniszter. Porter tagadta az őt ért vádakat, és közölte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz.

photo_camera Christian Porter. Fotó: STEFAN GOSATTI/AFP

Nem ő az egyetlen ausztrál képviselő, akit szexuális zaklatással vádoltak meg. Az ausztrál parlament körüli botrány úgy indult, hogy az ausztrál védelmi miniszter segédje, Brittany Higgins azzal állt elő, hogy megerőszakolta egy tanácsadó a parlamentben, 2019-ben. A helyzeten aztán tovább rontott, hogy a védelmi miniszter, Linda Reynolds hazug tehénnek nevezte Higginst. Ekkor már elkezdődtek a tüntetések az ausztrál parlament előtt, de az igazi botrány csak akkor csúcsosodott ki, amikor videófelvételek kerültek elő arról, hogy országgyűlési képviselők a parlament különböző pontjain szexelnek, például Scott Morrison asztalán vagy az imateremben. Nem sokkal később pedig két nő vádolt meg egy kormánypárti képviselőt azzal, hogy az interneten zaklatta őket. (BBC)