Bezár egy ózdi alkatrészgyár, ahol 800-an dolgoznak

belföld
2021 március 30., 12:59
A kép az ózdi gyár új gyártósorának átadásakor készült, 2013 decemberében.
photo_camera A kép az ózdi gyár új gyártósorának átadásakor készült, 2013 decemberében. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Az európai gyártókapacitását alakítja át, ezért távozik Ózdról a Johnson Electric. A cég 2013 óta elektromos motorokhoz kapcsolódó elektromechanikai alkatrészeket gyártott a városban, és 800 embert alkalmazott.

A gyártás leépítése a tervek szerint több lépcsőben valósulna meg, és 2022 áprilisában zárulna – írta a Johnson Electric a közleményben. Azt is írják, hogy a vállalat vezetése tisztában van a bejelentés súlyával és az ózdi gyárban dolgozókra gyakorolt hatásával. Ezért szorosan együttműködik a kormánnyal, a városvezetéssel, a munkaügyi hivatallal és a térség többi munkaadójával annak érdekében, hogy az érintett munkavállalók új munkahelyet találhassanak.

Az ózdi üzem bezárását azzal indokolták, hogy az elmúlt időszakban a piaci kereslet átalakult: a vevők az Ózdon előállított termékek helyett egyre inkább a vállalat automatizált gyáraiban előállított termékeit részesítik előnyben. Ez a piaci keresletváltozás okozta azt, hogy az ózdi üzem működtetése gazdaságilag fenntarthatatlanná vált. A fennmaradó alkatrész- és részegység-gyártást a Johnson Electric más gyáraiba telepítik át.

A tervezett ózdi gyárbezárás nem érinti a Johnson Electric hatvani gyáregységét, amely továbbra is fontos szerepet tölt be a vállalat globális termelési láncán belül. A gyártás mellett Hatvanban található a Johnson Electric európai szolgáltató központja, ahol a mérnöki, pénzügyi informatikai, beszerzési és adózási feladatokat látják el. A vállalat a tervek szerint felajánlja majd ózdi alkalmazottai egy részének az áthelyezés lehetőségét Hatvanba - közölték.

Tavaly is bezárt egy hasonló profilú gyár a városban. Az ABB ózdi üzemének felszámolása 1000 embert érintett.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Johnson Electric bejelentésére reagálva azt mondta, „ahogy a tavalyi gyárbezárás után eredményesen segítettek a borsodi város lakóin, úgy ezúttal is mindent megtesznek a helyi foglalkoztatás szinten tartása, a munkavállalók és családjaik érdekében.”

A miniszter arról ír a közleményében, hogy az ABB ózdi telephelyét és a mellette fekvő üres területet a kormány segítségével magyar tulajdonú beruházó vásárolta meg. A Wellis Magyarország Zrt. 800 munkahely létrehozását tervezi, a termelőeszközök telepítése és a szükséges átképzések után háromszázan várhatóan már idén munkába állhatnak. A célja most is az, hogy a Johnson munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ügyüket a tárca kiemelten kezeli, helyzetük megnyugtató rendezéséhez minden támogatást kész megadni.