A 4,5 millió adagot is meghaladja a Magyarországra érkezett vakcinák mennyisége

járvány
2021 április 01., 12:58

Az operatív törzs „tájékoztatóján” jelentették be, hogy ma is érkezik oltóanyag-szállítmány Magyarországra: 218 400 adag AstraZeneca-vakcina, ezeket vasárnap szállítják ki a kormányhivatalokba, aztán osztják tovább. Újságírói kérdésekre egyáltalán nem válaszoltak, így maradjunk ennél a hírszerű bejelentésnél.

Legnagyobb mennyiségben eddig Pfizer-BioNTech oltóanyag érkezett, 1 465 215 adag (732 608 ember oltásához elég). A Pfizer-BioNTech a héten jelentette be, hogy áprilistól az eddiginél is több oltóanyagot szállítanak majd az EU-nak, így Magyarországnak is. Friss kutatások szerint a Pfizer és a hasonló technológiájú Moderna is megakadályozza a továbbfertőzést.

Modernából jött eddig a legkevesebb, 216 000 adag. Ebből hétfőn 81 600 adag. Ezekkel a héten már oltanak. (A második negyedévben 4,6 millió magyar beoltására elég vakcina érkezhet az EU-ból.)

A Szputnyikból 1 105 600 adag érkezett eddig, ebből 250 ezer adag tegnap. Ennek bevizsgálása még tart, általában másfél hét alatt megy végig a laboratóriumi ellenőrzés. Az oroszok késéssel ugyan, de utolérték magukat az első körös oltások leszállításával, a második körösből egyelőre majdnem 500 ezer hiányzik. Szijjártó Péter szerint időben megérkeznek majd, hogy 21 nappal az első oltás után be lehessen adni a másodikat. Az oroszoktól összesen 2 millió adagot rendeltünk, áprilisban kell leszállítaniuk a még hiányzó adagokat.

link Forrás

A kínai Sinopharmból 1,1 millió adag jött eddig, még 3,9 millió jön majd. A 2. és a 3. szállítmányból most leginkább a második körös oltásokat adják be (28 napon belül kell ráoltani az elsőre.)

link Forrás

Az AstraZeneca mai szállítmánya jelentősen, majdnem 50 százalékkal megdobja az eddigi szállításaikat. A gyártó a kései vagy kisebb mennyiségű szállításai miatt van bírálatok kereszttűzében az EU-ban és itthon is.

link Forrás

A Janssen már megkapta az EU-s engedélyt március 11-én. Az egyadagos oltóanyagot április 19-én kezdik majd szállítani az EU-ba. Hacsak nem történnek olyan gikszerek, ami miatt 15 millió adagot ki kell dobni.

link Forrás

A fel nem használt dózisok egy része a második körre van félretéve, de van olyan is, mint a 250 ezer orosz vakcina, aminek a bevizsgálása még tart.

A keleti vakcinák beszerzésének hátteréről Magyari Péter írt cikket tegnap, érdemes elolvasni.