A cseh külügy letiltotta az Orbánt kritizáló videót, amit cseh filmesek készítettek a budapesti filmfesztiválra

Az Öregfiúk című filmet, amit Ondřej Provazník és Martin Dušek készített, április 15-én mutatják be a Budapesten, de online megrendezendő Cseh Filmkarneválon. A készítők a filmhez forgattak egy rövid videóüzenetet is, amit a film előtt terveztek levetíteni, a cseh külügy azonban letiltotta azt, mert a magyar miniszterelnököt kritizálják benne, írja az Átlátszó.

Provazník a videóban azt mondja, „képviselőinknek is rá kellett jönni, hogy felelősségre vonhatók tetteikért”, ezalatt a háttérben kollégája azt írja a falra, hogy Ban Orbán!, vagyis Tiltsátok be Orbánt!, majd ő is a kamerába néz és Provazníkot kiegészítve azt mondja, „szóval addig nézzétek meg, amíg lehet.”

„Nekünk azt mondták, hogy ügyünkkel a cseh külügyminisztérium foglalkozott és részük volt benne, hogy ne kerüljön adásba az alkotás” – mondták a film készítői.

A film egy emigráns történetét meséli el, aki azért tér vissza, hogy kiegyenlítse számláját az 50-es években szerzett sérelmeiért.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.