A kormány két és félszeresére emelte az idei hiánycélt

Kedden a kormány benyújtotta a parlamentnek a 2021-es költségvetés módosítását, amivel a hiánycélt a GDP 2,9 százalékáról 7,5 százalékra emelik. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a módosítás lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források továbbra is maradéktalanul rendelkezésre álljanak. Ezen kívül „biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli”. A EU által elvárt maastrichti kritériumot meghaladó hiányt a helyzetre való tekintettel az Európai Tanács határozata 2021-ben is lehetővé teszi.

A Költségvetési Tanács (KT) megállapította, hogy a költségvetés elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében, így a költségvetési törvény módosítása minden szempontból indokolt.

Ugyanakkor a Költségvetési Tanács ajánlása alapján a Portfolio megjegyezte, hogy a kormány által bemutatott költségvetési bevételi és kiadási főösszegbeli módosítások gyakorlatilag csak 796,5 milliárd forintnyi pénzforgalmi deficitnövelést tennének indokolttá 2288 milliárd forintra, de a kormány mégis 7,5 százalékos deficitcélt tűzött ki, ami valójában 3990 milliárdos pénzforgalmi deficitnek felel meg. És mivel ennek az 1700 milliárdos többletnek a tételeit a kormány nem mutatta be, a Költségvetési Tanács hiányolja is ezeket, és azt kéri, a parlamentnek már mutassa be a kormány. A gazdasági lap szerint 

az 1700 milliárdos többlettel járó költségvetési mozgástér a 2022-es választások előtt kapóra jöhet a kormánynak. A Pénzügyminisztérium szerint a megemelt hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol. (Portfolio/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.