Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a Fudan Egyetemért, ami „nem lesz semmi”

POLITIKA
2021 április 21., 16:15

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalni szeretne Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerület polgármesterrel a Fudan Egyetemről - írja az atv.hu. A miniszter szerint a kínai egyetemmel szembeni tiltakozás mindössze „információhiányból fakad”, ezt lehetne egyeztetéssel megoldani.

Palkovics azt mondta, olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak, ami „pestiesen szólva, nem lesz semmi”.

„Ha úgy gondolja a főváros és a ferencvárosi önkormányzat, hogy meg akarja akadályozni a Fudan projektet, lelkük rajta. De annak tudatában kell lenniük, hogy ezzel gyakorlatilag beismerik, nem akarják, hogy a hazai felsőoktatást érdemben fejlesszük, versenyképesebbé tegyük, hogy szerintük a magyar fiatalok nem tartanak igényt korszerű képzésekre” - mondta a miniszter az atv.hu-nak. Palkovics szerint egyébként marhaságokat beszél az, aki szerint a Fudan Egyetem a Kínai Kommunista Párt egyeteme.

A miniszter szerint a Fudan Egyetemen oktatott mérnöki vagy orvosi ismereteknek nincs világnézete, azt pedig a leghangosabban kommunistázók sem vitathatják el Kínától, hogy tudományban, kutatás-fejlesztésben, technológiában elképesztő fejlődést produkálva vezető szerepre tör a világban. „A legjobbaktól pedig nemcsak hogy nem szégyen, hanem kifejezetten hasznos, érdemes is tanulni.”

A miniszter felsorolta, milyen képzések indulnak majd az egyetemen: empirikus elemzés és menedzsment-technológia, gazdasági stratégiák, pénzügyi tervezés, programmenedzsment, kínai nyelvi készségek, nemzetközi tanulmányok és geopolitikai képzések, gyógyszerészet- és orvostudományi, adattudományi és big data képzések, kommunikációs mérnök és médiatanulmányok, járműmérnökök képzése, automatizált rendszerek. Arra külön felhívta a figyelmet: orvostudományból is a klasszikus, ha úgy tetszik, európai változatot oktatják majd, nem a kínai orvoslást.

A miniszter szerint a IX. kerületnek az a része, ahová az egyetem és a Diákváros építését tervezik, Budapest egyik szégyenfoltja, és ha Baranyiék megakadályozzák a projektet, akkor nemcsak 10-12 ezer egyetemistától veszik el a kollégiumi férőhelyet, hanem a környék fejlődése ellen is tesznek.

A népszavazásról azt mondta, az „a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik. De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra.”

„Ha megnézi az elmúlt hat évet, a konfliktusokban én mindig mindenkivel egyeztettem, a fél világot keresztülutaztam. Ezt a szokásomat, hogy megpróbálok másokkal tárgyalások útján megállapodni, nem szeretném föladni. Erre amiatt is szükség van, mert a jobbító szándékainkat sokszor előítéletes módon félreértik, vagy a változásokban ellenérdekeltek félremagyarázzák. A városvezetők tiltakozása mögött ezúttal inkább az információhiányt sejtem, ebben a mi mulasztásunk is benne lehet, de ez nem olyan hiba, amit fehér asztal mellett ne lehetne kijavítani.”

Palkovics szerint ő azt ajánlja Karácsonynak és Baranyinak, hogy amennyiben a fejlesztés megvalósul, Budapest és a IX. kerület „egy ékszerdobozzal” gazdagodik. Ráadásul a miniszter azt mondta, a beruházás 5 éven belül megtérül. (atv.hu)