Külföldi ügynökként tartja számon mostantól az egyik legnagyobb oknyomozó szerkesztőséget az orosz állam

külföld
2021 április 24., 08:49

Külföldi ügynökként tartják számon ezentúl az orosz hatóságok a Meduza nevű oknyomozó portál újságíróit. Az ország igazságügyi minisztériumának listája így már 19 szervezetet tartalmaz, köztük több anti-korrupciós civil szervezetet is.

A Meduza egy elsősorban orosz nyelven, de angolul is publikáló független oknyomozó portál. 2014-ben, Lettországban élő oroszok indították, máig a balti államban van bejelentve a kiadó székhelye. Számos korrupciós ügyet, hatalmi visszaélést ők írtak meg. A 444 is sokszor szemlézi az írásaikat.

Többször vegzálta már őket a hatalom. 2019-ben például az egyik munkatársukat, Ivan Golunovot letartóztatták Moszkvában és kábítószer-birtoklással gyanúsították meg. Az előzetes fogvatartása során annyira megverték, hogy bordatöréssel kórházba kellett szállítani. Pedig csak arról írt éppen, hogyan szerezte meg az orosz titkosszolgálat a moszkvai temetkezési bizniszt.

Ivan Golunov moszkvai zárkájában 2019 június 8-án
photo_camera Ivan Golunov moszkvai zárkájában 2019 június 8-án Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Oroszországban 2012 óta van érvényben a külföldi ügynökökre vonatkozó törvény, ami elsősorban sajtótermékeket és civil szervezeteket bélyegez meg,

pár éve pedig egyes újságírók és akár külföldi ösztöndíjasok is felkerülhetnek az állam ügynöklistájára. Nekik részletes jelentést kell adniuk a tevékenységükről és kemény pénzügyi ellenőrzéseknek is alávetik őket. A Szabad Európa Rádió orosz szerkesztősége például 33 millió dolláros büntetésnek néz elébe, mert a hatóságok szerint elmulasztotta a jelentési kötelezettségeit. Néhány hasonlóság miatt sokan állították párhuzamba a napokban visszavont magyar civiltörvényt ezzel az orosz rendelkezéssel.

A Meduza elutasítja az ügynökvádat és a szerkesztőség arra készül, hogy bíróságon támadja meg az igazságügyi minisztérium döntését. (The Moscow Times)