Megállapodott a kormány a Fudan Egyetemmel a budapesti kampusz felállításáról

POLITIKA
2021 április 27., 14:30

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel kedden délután, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tájékoztatás szerint Palkovics László miniszter és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő szerződést, ami tartalmazza többek közt a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is. Az angol nyelven közzétett dokumentum szerint

26 hektáron épülhet fel az 520 ezer négyzetméteres kampusz.

A tervek szerint gazdasági, bölcsészettudományi - társadalomtudományi, természettudományi - mérnöki és orvostudományi karok indulnak. Mintegy 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd. A tárca közleménye szerint "a felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe."

Orbán Viktor kormányfő és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem rektora tárgyal a Miniszterelnöki Hivatalban 2019. október 31-én. Orbán jobb oldalán Szilas Cecília miniszterelnöki főtanácsadó, a balján Horváth Levente.
photo_camera Orbán Viktor kormányfő és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem rektora tárgyal a Miniszterelnöki Hivatalban 2019. október 31-én. Orbán jobb oldalán Szilas Cecília miniszterelnöki főtanácsadó, a balján Horváth Levente. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az elmúlt hetekben pörgött fel a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügye. A projektet kormánybiztosként Palkovics László miniszter irányítja. Az eddig kiszivárgott kormányzati anyagok szerint a kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, ami mellé a magyar állam még 100 milliárd forint támogatás is adna.

Bár Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük. A Fudan Egyetem chartája az 1960-as éveket idézi, és a kínai oktatáspolitika változásai nem hagynak sok kétséget afelől, hogy komolyan gondolják a szocializmus sajátos kínai verziójának terjesztését. Videónk a Kínai Kommunista Párt magyarországi beruházásról:

link Forrás