Több ezren tüntettek Prágában az oroszbarát elnök ellen

Több ezren vonultak utcára csütörtökön Prágában, mert árulással vádolják az ország oroszbarát elnökét, Milos Zemant. Miután kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat emberei robbantottak fel néhány éve egy cseh lőszerraktárt, az elnök sokáig hallgatott, majd vasárnap azt mondta, hogy a robbantást akár emberi mulasztás is okozhatta, a hatóságokat pedig felszólította, hogy ezt a lehetőséget is vizsgálják meg.

Milos Zeman és Vlagyimir PutyinFotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Április közepén Csehország miniszterelnöke és belügyminisztere arról beszéltek, szinte bizonyos, hogy az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei robbantották fel a raktárat.

Fotó: LUKAS KABON/Anadolu Agency via AFP

A tüntetők azt kérték a cseh szenátustól, hogy indítsanak eljárást Zeman ellen árulás miatt. A szenátus korábban már jelezte, hogy vizsgálják az eljárás elindításának lehetőségét. A rendőség adatai szerint a tüntetők 10 ezren lehettek. Ugyanakkor a járvány miatt tartották a kötelező távolságot egymástól. (ORF/APNews)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó