A Pedagógusok Szakszervezete szerint ki lehet nyitni az iskolákat

oktatás
2021 május 07., 18:27

Be kell tartani a járványügyi szabályokat, de vissza lehet térni a tantermekbe - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában.

Szabó Zsuzsa azzal kapcsolatban mondta el a véleményét, hogy már 120 ezren írták alá azt a petíciót, amiben a diákok az ellen tiltakoznak, hogy jövő héten, május 10-én elinduljon a jelenléti oktatás a gimnáziumokban.

A PSZ márciusban ezernégyszáz alatti napi megbetegedésekben határozta meg az újranyitás feltételeit, és ez a feltétel tulajdonképpen teljesült, így a szakszervezet nem zárkózik el a jelenléti oktatástól. Szabó szerint a társas kapcsolatokra és a tananyagban való megfelelő haladásra is szükség van, mivel a digitális oktatás egyiket sem tudta rendesen helyettesíteni.

A PSZ elnöke szerint különösen a hátrányos helyzetű térségekben látható, hogy a gyerekek a digitális oktatásban nem tudnak olyan jól haladni. A szervezet úgy gondolja, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett megnyithatók az iskolák, de fontos lenne a folyamatos tesztelés is.

A szervezet további elvárása, hogyha bekerül egy covidos gyerek vagy felnőtt az iskolákba, az igazgatónak legyen lehetősége bezárni az intézményt, ehhez ne legyen szükség hivatalos megerősítésre.

Szabó szerint fontos kikötés, hogy az iskolanyitás ellenére ne érhessen hátrány és retorzió senkit, aki otthon, szülői segítséggel halad a tanulmányaival. (ATV)