Vasárnap haltak meg eddig a legtöbben a gázai konfliktusban

külföld
2021 május 17., 05:34

Egész éjjel és a hétfő reggeli órákban is folytatódnak a támadások Izrael déli részén és a Gázai övezetben. Izrael az eddigi legerősebb légicsapásokat hajtotta végre a kora reggeli órákban a Guardian szerint, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy „teljes erővel” támadni fognak. A légicsapások hosszabb ideig tartottak, és nagyobb területet fedtek le az övezetben, mint az egy nappal azelőtt végrehajtott támadás, amelyben 42 palesztin halt meg, és amely a gázai hatóságok szerint a legtöbb áldozatot követelő nappá tette a vasárnapot.

Lángok csapnak fel Gázában hétfő hajnalban.
photo_camera Lángok csapnak fel Gázában hétfő hajnalban. Fotó: MUSTAFA HASSONA/Anadolu Agency via AFP

Nem sokkal később megszólaltak a szirénák az övezet határán fekvő, Kerem Shalom nevű izraeli településen, amelyek a Hamasz rakétáira figyelmeztetik a lakosságot. Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt 24 órában több mint 3000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből.

A veszteség a két oldalon most így áll a BBC szerint : Tíz ember halt meg Izraelben a rakétatámadások miatt, köztük két gyerek, és 188 ember halt meg Gázában, köztük 55 gyerek a légicsapások miatt.

Askelonban egy zsinagógát ért találat vasárnap.
photo_camera Askelonban egy zsinagógát ért találat vasárnap. Fotó: ARIEL SPORN/Sputnik via AFP

António Guterres ENSZ főtitkár arra figyelmeztetett a BBC szerint, hogy ha nem szűnnek meg az egymás ellen végrehajtott támadások, az „visszatarthatatlan válságba” sodorja a régiót. A nemzetközi szervezet közel-keleti békefolyamatért megbízott különleges koordinátora arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy engedjenek üzemanyagot szállítani Gázába, ahol lassan kifogynak belőle. Ez az energiaellátásban jelent problémát, kórházak maradhatnak áram nélkül. Ez azonban „nem biztonságos” az izraeli fél szerint, ezért nem adtak engedélyt rá.

Az ENSZ biztonsági tanácsa emellett vasárnap elfogadott volna egy közös nyilatkozatot, amely elítélte volna a feleket az erőszak elszabadulása miatt, és tartalmazott egy külön pontot, amely szerint „komoly aggodalmukat” fejezné ki a közösség a kelet-jeruzsálemi palesztin családok kilakoltatása miatt. Ez az az eseménysor, amely sokak szerint a mostani konfliktushoz vezetett. Ezt a közös nyilatkozatot az Egyesült Államok blokkolta. Benjamin Netanjahu erről úgy fogalmazott, hogy bár jelentős nyomás nehezedett Izraelre, de hálás Biden elnök támogatásáért.

Öt hónapos csecsemőt látnak el a Shifa kórházban, aki a lerombolt Shati menekülttáborból került ide. Az AFP szerint anyját és testvéreit is elvesztette a támadásban.
photo_camera Öt hónapos csecsemőt látnak el a Shifa kórházban, aki a lerombolt Shati menekülttáborból került ide. Az AFP szerint anyját és testvéreit is elvesztette a támadásban. Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu Agency via AFP

A BBC a lehetséges tűzszünet forgatókönyvét elemzi a reggeli írásában. Eszerint a Hamásszal mint terrorszervezettel nem tárgyalnak majd a nyugati hatalmak, legfeljebb Katar és Egyiptom közvetítésével, míg valószínűleg a háttérben a Biden adminisztráció is nyomást helyez az izraeli vezetésre az oda küldött különmegbízottján keresztül.

Helyi jelentések szerint a gázai harcosok valamiféle tűzszüneti ajánlattal már éltek, ám az izraeli fél ezt visszautasította. A BBC szerint Izraelnek az a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb veszteséget okozza az övezetben élő fegyvereseknek addig, amíg ilyen intenzív a konfliktus. És mindezt addig fogják folytatni, amíg a nemzetközi felháborodás a civil áldozatok miatt nem éri el azt a pontot, ami már megköveteli a támadások beszüntetését. Izrael becslései szerint még nem tartunk itt - írja a brit közszolgálat.