Nem indít nyomozást a rendőrség a felújított orosz metrókocsik miatt

közlekedés
2021 május 27., 14:12

Nem keresi a rendőrség a Tarlós István főpolgármestersége idején kötött metrókocsi-felújítási szerződés „felelősét” - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda a hvg.hu érdeklődésére. Azt írták, hogy „mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”, ezért a feljelentés elutasításáról határoztak április 22-én.

Az orosz Metrowagonmash céggel 2015-ben kötött szerződés miatt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes márciusban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a számviteli és más pénzügyi tárgyú törvények megsértésének gyanúja miatt.

A BKV 219,2 millió eurós szerződést írt alá az orosz céggel 37, egyenként hat kocsiból álló szerelvény felújítására. A Metrowagonmash azonban csúszott az ütemezéssel, majd a 2017 tavaszától forgalomba álló kocsikat mindenféle meghibásodások miatt - mint a nem működő ajtók vagy a rozsdásodás - időlegesen ki kellett vonni a forgalomból.

Az akkori ellenzék nemcsak azt kifogásolta, hogy a felújított járművekbe nem építenek klímát, hanem azt is, hogy valamivel több pénzért már nem felújított, hanem vadonatúj, klímás járműveket lehetne venni.

Gy. Németh Erzsébet a hvg.hu-nak a feljelentés elutasítására úgy reagált, hogy

„biztosak vagyunk abban, hogy Magyarországon előbb-utóbb lesz olyan bűnüldöző szerv, amely tisztességesen, érdemben kivizsgálja az ügyet, mert fenntartjuk, hogy ez a szerződés a főváros érdekeivel ellentétesen, és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően köttetett.”