Raman Prataszevics szülei az EU-t és az USA-t kérik, hogy segítsenek kiszabadítani a fiukat

külföld
2021 május 27., 15:49

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a fehérorosz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei a Fehérorosz Ház alapítvány varsói székhelyén rendezett sajtóértekezleten csütörtökön.

„Raman anyjaként fordulok önökhöz, azt akarom, hogy hallják meg kiáltásomat, lelkem kiáltását, hogy értsék meg (...) mennyire érint bennünket ez az abszurd helyzet”

- mondta Natalja Prataszevics.

Fiát, a Nexta Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét a fehérorosz hatóságok vasárnap vették őrizetbe, miután bombafenyegetésre hivatkozva felszólították a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, hogy szálljon le Minszkben.

Natalja Prataszevics azt kérte az újságíróktól, hogy segítsenek fia kiszabadításában, terjesszék kérését világszerte, továbbítsák az Európai Unió és az Egyesült Államok vezető politikusainak.

Elmondta, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje számos megtorlást alkalmaz a békésen tüntető lakosság ellen. Raman pedig a Nexta közvetítésével csak tájékoztatta az egész világot a fejleményekről, és csak azért tette ezt, mert jót akart Fehéroroszországnak.

Beszélt arról a felvételről is, amit hétfőn tettek közzé a fehérorosz médiában. A videón Raman Prataszevics beismeri, hogy részt vett „szélsőséges” tevékenységben. Anyja szerint fiát a letartóztatás után bántalmazták, eltörték az orrát, arcát pedig a felvétel előtt sminkelték, hogy ne látszódjanak rajta verésnyomok. Szerinte Raman nem szólított fel tömeges zavargásokra.

Dzmitri Prataszevics, Raman apja azt mondta, nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. Azt is közölte, hogy feleségével fenyegetéseket kapnak.

A házaspár, féltve biztonságát, a tavalyi fehérorosz elnökválasztás idején távozott Fehéroroszországból Lengyelországba.

A sajtóértekezleten felszólalt Sztepan Pucila, a Nexta alapítója is, aki szerint Prataszevicsot feltehetőleg kínozzák, és gyógyszereket adnak be neki. „Csak a szankciók menthetnek meg további életeket Fehéroroszországban” - jelentette ki.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni szankciókról döntött, a többek között arról, hogy a fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalmat javasol bevezetésre az uniós térségben. (MTI)