Oroszország megtiltotta a berepülést két, Belaruszt elkerülő európai légitársaságnak

külföld
2021 május 28., 08:57

Oroszország mért válaszcsapást az európai légitársaságokra egy másik országgal, Belarusszal szembeni embargók miatt - miután az európai légitársaságok az EU vezetőinek felszólítására kerülni kezdték a belarusz légteret, mert a minszki vezetés gyakorlatilag eltérített egy Athénból Vilniusba tartó, vagyis két EU-s főváros között közlekedő gépet, hogy elrabolhasson egy ellenzéki újságírót, Roman Prataszevicset.

Oroszország most erre a másik országot sújtó szankcióra válaszul két európai légitársaság, az Air France és az Austrian Airlines Oroszországba tartó járatainak repülési tervét is elutasította, emiatt mindkét társaság a járatai törlésére kényszerült.

Vlagyimir Putyin Oroszországa a tavaly minden bizonnyal csalással újraválasztott belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka legfőbb támogatója. Putyin környezetének tagjai Prataszevics elfogását "briliáns titkosszolgálati akcióként" értékelték. Ez kissé túlzó értékelése az akciónak, aminek részeként a belarusz titkosszolgálat több ügynöke is leleplezte magát, és amit Belarusz hivatalosan azzal próbált magyarázni, hogy a Hamász emailben bombatámadással fenyegetőzött, de a bizonyítékként bemutatott email 24 perccel azután érkezett, hogy a minszki légi irányítás már földre parancsolta a gépet, a Hamász pedig tagadta, hogy két nappal az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás után bombafenyegetéssel próbálták volna kikényszeríteni a tűzszünetet, ahogy az az emailben állt.

Oroszország most mindenesetre a két európai légitársaság járatainak tiltásával megtette első válaszlépéseit a szövetségesét sújtó szankcióval szemben. A BBC beszámolója szerint az orosz lépés miatt az Austrian Airlines két járatát kellett törölni: egy Bécsből Moszkvába tartó utasszállítót, illetve egy, a kínai Nancsingből az orosz légtéren át Bécsbe tartó teherszállító járatot. Az Air France négy, Párizs és Moszkva között közlekedő járatát volt kénytelen törölni.

Az osztrák külügyminisztérium közleményében "teljes mértékben felfoghatatlannak" minősítette az orosz lépést. A francia közlekedési minisztérium az AFP-nak adott válaszában rejtélyesen arról beszélt, hogy "a kölcsönösség elvét tiszteletben kell tartani".

Frissítés (11:12): Az RBC hírügynökség szerint Oroszország ezután be fogja engedni a Belarusz elkerülésével érkező európai gépeket. Pénteken már meg is adta az engedélyt az Austrian Airliens Bécsből induló járatának.

(Via BBC)