Üdvözlet Szocsiból: Putyin hajókázni ment Lukasenkával

külföld
2021 május 30., 15:22

Szocsiban fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz diktátort, Aljakszandr Lukasenkát. Pénteken formális egyeztetésen vettek részt, másnap hajókázni mentek a Fekete-tengerre.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

A hivatalos közlés szerint a két ország gazdasági együttműködéséről és a járványról tárgyaltak, alig egy héttel azután, hogy Minszkben leszállíttatták a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, majd őrizetbe vettek egy fehérorosz ellenzéki aktivistát, Roman Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

photo_camera Lukasenkát fia, Nyikolaj is elkísérte Fotó: SERGEI ILYIN/AFP

Mindketten Litvániában éltek az utóbbi időben, vagyis uniós országok lakói voltak, és egy uniós légitársaság gépén repültek egyik uniós fővárosból egy másikba. Az európai kormányfők döntése értelmében azóta megszűnt a légi közlekedés az Unió és Fehéroroszország között. Sokak szerint Lukasenka nem merte volna eltéríteni a gépet, ha nem bírja Putyin támogatását.

photo_camera Fotó: SERGEI ILYIN/Sputnik via AFP

A Kreml szóvivője azt mondta, Lukasenka részletesen tájékoztatta Putyint, mi történt a fedélzeten. Úgy fogalmazott, Oroszország nem közömbös Szofja Szapega sorsát illetően.

Oroszország tavaly 1,2 milliárd eurós kölcsönt adott Fehéroroszországnak, ebből eddig 500 millió érkezett meg. A hírek szerint június végéig a maradékot is átutalják. (Deutsche Welle)