A NATO főtitkára szerint Kína nem osztja a Nyugat által vallott értékeket

külföld
2021 június 08., 04:21

Kína nem osztja azokat az értékeket, amelyeket a NATO tagországai magukénak vallanak - jelentette ki hétfőn Washingtonban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott egyeztetését követően.

„Látjuk, ahogyan Hongkongban elfojtják a demokráciáért tartott tüntetéseket, ahogy a kisebbségeikkel bánnak, és ahogy megfélemlítik a szomszédos országokat (...), Tajvant. Ki kell állnunk a szabályokon alapuló világrend mellett” - mondta Stoltenberg, aki szerint eközben azt sem szabad elfelejteni, hogy Kína nemsokára a világ második legnagyobb gazdaságává válhat. A védelmi költségvetése máris a világ második legnagyobbja.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára
photo_camera Jens Stoltenberg Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Elmondta továbbá, hogy a NATO osztja Joe Biden Oroszországgal kapcsolatos álláspontját. A tervek szerint az amerikai elnök is részt vesz a NATO-tagországok vezetőinek június 14-i brüsszeli találkozóján, amelyen a fő témák Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás lesznek.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ezzel kapcsolatban azt mondta, Biden ki fogja emelni a NATO-tagállamok közös teherviselésének fontosságát is. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Moszkva „Washington elleni káros tevékenysége” folytatódik.

Biden a brüsszeli csúcstalálkozó után Genfbe utazik, ahol négyszemközti találkozót tart Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (MTI)