Amikor vissza is lehet kérdezni, akkor Orbán már nem tud „Európa legsikeresebb védekezéséről” beszélni

járvány
2021 június 10., 13:45

Meglepetésvendégként megjelent Orbán Viktor a kormányinfón, és így a kijelölt fő téma, a családok adó-visszatérítése mellett reagálhatott olyasmikre is, mint a Balkán újrafelosztása, a pápa keresztényellenessége, pockok és pofonok, Habony és Tibocz. Mindezt élőben közvetítettük.

  • A sajtótájékoztatót úgy szervezték, hogy az újságírók ne tudjanak felkészülni rá, hiszen csak a kezdés pillanatában derült ki, hogy Gulyás Gergely helyett Orbán Viktort is lehet kérdezni.
  • Egyes lapokat egyszerűen nem engedtek be.
  • Számos kérdésre Orbán nem adott érdemi választ, csak párszavas kis gegeket mondott.
  • Olyan is volt, hogy Gulyás elvette a szót attól, aki túl sokat kérdezett, vagy ő válaszolt a miniszterelnök helyett.

Mindezzel együtt különleges pillanat ez lapunk életében: két és fél év várakozás után élőben kérdezhettük a miniszterelnököt.

(Orbán Viktor elvileg évente egyszer tart rendes sajtótájékoztatót, ami olyan, amilyen, de tavaly a 444-et itt sem engedték kérdezni. Amikor pedig két éve véletlenül összefutottunk Orbánnal a szerkesztőség előtt, így jártunk.)

link Forrás

Számos probléma megtárgyalása elől kitért a kormányfő, de azok is tanulságos megnyilvánulások voltak, miközben volt olyan fontos kérdés, amire érdemben reagált.

A sikerpropaganda határai

Először a világszinten is kiemelkedőnek számító halálozási arányról kérdezte a miniszterelnököt Haszán Zoltán. A folyamatos sikerpropagandát folytató miniszterelnök („Legyőztük a járványt”) egy újságíróval szemben már vonakodott méltatni a kormány járványkezelési teljesítményét: „mi magunkat nem jó, ha vizsgáljuk”, ezt „meghagynám a szakembereknek, statisztikusoknak és tudósoknak” - mondta Orbán arra, hogy esetleg hibáztak-e bármiben.

Amikor viszont már-már az önkritika határáig merészkedett a miniszterelnök, a járványkezelés esetleges hiányosságai mellett az egész magyar társadalom felelősségét firtatta. Kollégánk felvetésére, miszerint Ausztriában 10 ezren haltak meg a járvány miatt, míg itthon 30 ezren, ezt válaszolta ugyanis:

„Szerintem ez nagyon fontos kérdés. Az Akadémia elnökével és néhány kisebb tudóscsoporttal is beszéltem róla, és kértem őket, hogy készítsenek egy elemzést: mi az oka annak, hogy a magyar társadalom láthatóan sérülékenyebb, mint mások. Mit kell másképpen csinálni, mire kell inkább figyelni?”

Nem középmezőny

Érdemes elolvasni Szurovecz Illés lefegyverzően részletes cikkét arról, hogy mióta rosszul festenek a covidos halálozási adatok, a kormány azt üzeni: nem érdemes összehasonlítani magunkat más országokkal, hiszen nem egyformán számolunk. Az egészségügyért felelős miniszter pedig kerek-perec kijelentette, hogy végig tökéletesen kezelték a járványt.

link Forrás

Csak ehhez képest, de ehhez képest feltétlenül előrelépés, hogy Orbán most azt mondta: a közvetkező járvány idején

„fölkészültebben ennél jobb teljesítményt kell nyújtania az egész országnak”.

Orbán többször elismételte, hogy a többlethalálozást tekintve az „európai középmezőnyben vagyunk”. Ez újabb jelentős távolodás az egy éve tolt sikerpropagandától, ami „Európa legjobb védekezéséről” beszél, de arra már nem reagált Orbán, hogy az a bizonyos középmezőny tavalyra volt igaz, a különösen durva idei harmadik hullámra nem. (Áprilisban 40 százalékkal többen haltak meg Magyarországon a KSH adatai szerint, mint 2020-ban.)

link Forrás

Vakcina és oltás

Orbán azt mondta, lassúnak találja, hogy 2022 második felében lesz saját oltóanyagunk, addig lesz olyan helyzet, hogy a készleten lévő vakcinamennyiség lejár. Az átmenet alatt hogyan oldjuk meg a vakcinabeszerzést? – kérdeztük. Orbán szerint az időtáv tolódik, először 6 hónapra ígértek védettséget, de már 8-ról van szó, és szerinte lesz az több is. Orbán azt mondta, még 5 millió AstraZenecát, Modernából 1 milliót, Pfizerből 6,1 milliót várunk, egyedül az orosz vakcina fut ki hamarosan. Normális készletgazdálkodással ennek elégnek kell addig lennie – mondta Orbán.

Korábban azt mondta, hogy 6-7 millió beoltottnál kellene járnunk mostanra. Ezt a célt mintha elengedte volna a kormány, de mi lesz a 3 millió be nem oltott felnőttel? Mi a terv? - kérdeztük. Mindenkit kérünk, hogy oltassa be magát, de a kérésnél többet tenni nem tudunk - jött a válasz. A kormány megvizsgálta a kötelező oltás lehetőségét, de elvetette. Más ösztönzőkről nem ejtett szót.

A forró témákat passzolta

  • A 444 megkérdezte, hogy lát-e ott problémát Orbán, ahol egy miniszter egy állammal üzletelő üzletember hajóján nyaral. Nem lát, az összeférhetetlenségi szabályokat be kell tartani.
  • Tiborcz István közszereplő? „Szerencsére ebben a kérdésben nekem egyáltalán nem kell állást foglalnom.”
  • Keresztényellenes-e a pápa, ahogy azt Orbán médiamunkásai vélik? Erre nem adott egyenes választ, de hangsúlyozta: „alázattal és tisztelettel” közelít a katolikus egyházfőhöz.