A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint aggasztó és átgondolatlan a Fidesz homofób törvénye

POLITIKA
2021 június 16., 18:27

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége aggasztónak és átgondolatlannak tartja a parlament által elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomag tartalmát, ezért kérjük a jogalkotóktól annak mielőbbi felülvizsgálatát” - írta szerda este kiadott közleményében az MKKE a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és néhány független képviselő által megszavazott törvényről, ami ellen hétfőn este ezrek tiltakoztak a Kossuth téren. A törvényt eredetileg pedofilellenes törvénynek szánta a kormánypárt, de eredeti formájában az ellenzék is elfogadta volna, ezt pedig Orbánék nem hagyhatták, így teljesen ésszerűtlen, orosz mintát idéző LMBTQ-ellenes törvényt csináltak belőle, ami akadályozza, sőt ellehetetleníti az iskolákban a másság megértését és elfogadását célzó programokat.

„Szervezetünk teljes mértékben támogatja a gyermek- és fiatalkorúak védelmét, azonban semmiképp sem értünk egyet a bűncselekménynek számító pedofília és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összemosásával. Mindemellett, elfogadott formájában a gyermekek fokozottabb védelmének biztosítása helyett a művészi- és szólásszabadság, a könyvkiadás és -terjesztés korlátozásának feltételeit teremti meg, amit elfogadhatatlannak tartunk” - írja az MKKE.

„Nem világos számunkra továbbá, hogy mit jelent a szexuális tartalmak öncélú megjelenítésének, a nemváltás ábrázolásának tilalma, hiszen

eszerint a világ- és a magyar irodalom remekművei, többek közt a középiskolai tananyag részét képező számos szerző (Szapphó, Ovidius, Verlaine, Rimbaud, Thomas Mann, Proust, Shakespeare stb.) művei, de pl. Babits Mihály, Weöres Sándor, Faludy György erotikus utalásokat tartalmazó versei is a tilalom alá eshetnek, ami feltételezzük, hogy nem lehetett célja a jogalkotóknak.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagjai sokféle ízlést, világnézetet képviselnek, de mindannyian az olvasók igényeinek kiszolgálását, a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes kultúra értékeinek közlését és terjesztését tartják feladatuknak, az olvasás és a könyvkiadás szabadságát pedig olyan értéknek tekintik, amely mellett mindenkor ki kell állni.”