Csak Merkel és Macron találkozna Putyinnal

POLITIKA
2021 június 25., 05:14

Az EU vezetői nem tudtak megállapodni, ezért elutasították a találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli EU-csúcs első napján Angela Merkel és Emmanuel Macron javasolt találkozót Putyinnal.

photo_camera Andrej Babis cseh miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Fotó: OLIVIER MATTHYS/AFP

A francia elnök szerint ez „szükséges az európai kontinens stabilitásához”, és az uniós országok sem folytathatják „a pusztán reaktív alapon történő kommunikációt” Oroszországgal kapcsolatban. A német kancellár is úgy fogalmazott csütörtökön, hogy az EU „minél előbb lépjen közvetlen kapcsolatba” Moszkvával.

A találkozót azután javasolták, hogy Joe Biden amerikai elnök a múlt héten találkozott Putyinnal Genfben.

Merkel és Macron javaslatát a többi tagállami vezető fenntartásokkal fogadta, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a párbeszéd újraindítása „csak akkor lehetséges, ha Oroszország felhagy agresszív politikájával”, mert „Lengyelország számára nyilvánvaló, hogy nem lehet magas szintű dialógust folytatni az orosz vezetéssel, miközben az hibrid támadásokat intéz ellenünk és a szomszédaink ellen”.

Az észt miniszterelnök, Kaja Kallas is azt mondta, a legutóbbi csúcstalálkozón már megállapodtak abban, hogy Oroszország politikája nagy veszélyt jelent Európa számára, Mark Rutte, a holland miniszterelnök pedig azt mondta, nincs kifogása a Putyinnal tartandó csúcstalálkozó ellen, de ő nem akar részt venni azon.

Az EU-orosz csúcstalálkozókat 2014-ben, azután függesztették fel, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet. (DW/MTI)